Sluit

Tips voor het bedenken van een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord is niet te raden en moeilijk te kraken door een computer. Een belangrijke voorwaarde is hierbij dat de kracht van een sterk wachtwoord ook is dat deze uniek is. Een sterk wachtwoord dat bekend wordt, is direct zijn kracht kwijt. Hieronder een aantal tips die je helpen een sterk wachtwoord te bedenken en te beheren.

 • Bedenk een wachtwoordzin in plaats van een wachtwoord. Kies een geheime zin die alleen jij weet. Dit is vaak gemakkelijker te onthouden dan een complex wachtwoord.
  Een voorbeeld hiervan is: "Omdat ik veilig wil internetten = dit mijn wachtwoord!".
 • Hoe meer karakters, hoe beter (minimaal 12 is aan te raden).
 • Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties.
 • Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01.
 • Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op één van jouw andere wachtwoorden. Als je oude wachtwoord "CaviaBep12" is, maak dan geen nieuw wachtwoord aan dat daar heel erg op lijkt, bijvoorbeeld "CaviaBep34". Dit is gemakkelijk te raden, en dus niet sterk genoeg. Bedenk dus iets totaal anders.
 • Maak gebruik van een wachtwoordmanager. Hierdoor hoef je maar een enkel (sterk!) wachtwoord of wachtwoordzin te onthouden en worden al je andere wachtwoorden veilig opgeslagen.
 • Kies woorden die niet voorkomen in wachtwoord blacklists (zoals "password" of "admin").
 • Zorg dat het wachtwoord of wachtwoordzin geen persoonlijke informatie bevat (bijvoorbeeld de geboortedatum van je kind of de naam van je partner).
 • Gebruik geen bedrijfsnaam of een afkorting in je wachtwoord.
 • Gebruik geen wachtwoorden die overeenkomen met makkelijk te raden formaten zoals kalenderdata, kentekenplaten of telefoonnummers.

Het kiezen van een sterk wachtwoord is niet genoeg. Zorg er ook voor dat je veilig omgaat met je wachtwoorden.

Video_Wachtwoorden

Interactieve video: Sterke wachtwoorden

Wachtwoorden gebruik je om toegang te krijgen tot je gegevens en systemen. Kwaadwillenden wil je natuurlijk buiten de deur houden. Zorg daarom dat je sterke en unieke wachtwoorden bedenkt en op een veilige manier bewaart of onthoudt. Ontdek in 3 minuten hoe je slim 100 unieke sterke wachtwoorden binnen handbereik hebt.

Zoek je een wachtwoordgenerator?

Op deze website is geen aparte wachtwoordgenerator te vinden. Het DTC raadt ondernemers aan om hiervoor gebruik te maken van een goede wachtwoordmanager. In de meest gangbare (zowel gratis als betaalde varianten) wachtwoordmanagers zit namelijk een sterke wachtwoordgenerator ingebouwd. Als je een wachtwoordmanager gebruikt, ben je als ondernemer nog maar afhankelijk van één applicatie voor het generen en opslaan van jouw wachtwoorden en je kunt deze ook nog eens centraal bedienen.