Sluit

Spookfacturen

Spookfacturen zijn valse facturen, nota's of offertes die gemaakt zijn om je tot betalen te verleiden. Met de komst van internet en e-mail is dit een groeiend probleem. Voor oplichters is het daardoor goedkoop en eenvoudig om veel van dit soort berichten te sturen. Zelfs als slechts een klein deel van de geadresseerden betaalt, loont het om hiermee door te gaan. Iedere ondernemer kan slachtoffer worden van spookfacturen. Dit wordt ook wel CEO-fraude genoemd.

 

Soorten spookfacturen

In de basis zijn er 2 soorten spookfacturen:

  1. Facturen die eigenlijk een aanbieding zijn. Dit zijn geen facturen voor een geleverde dienst of product, maar een offerte. Betaal je een dergelijke factuur dan ontstaat er een overeenkomst met de aanbieder.
  2. Facturen voor diensten en producten die nooit zijn geleverd. Dit zijn facturen waarbij de dienst of het product bewust of door een vergissing nooit geleverd is of gaat worden.

In beide gevallen is de verzender strafbaar. Kijk voor meer informatie over de vorm van spookfacturen op de site van de Fraudehelpdesk Zakelijk.

Sms-phishing

Hackers kraken e-mailaccount van softwarebedrijf

Een softwarebedrijf leek alle basisprincipes van veilig digitaal ondernemen toegepast te hebben. En toch ging het mis. Cybercriminelen omzeilden op slinkse wijze de tweefactorauthenticatie beveiliging van een e-mailaccount en stuurden valse e-mails naar klanten met openstaande facturen. Uiteraard met vermelding van een gewijzigd bankrekeningnummer.

Hoe herken ik een spookfactuur?

De volgende elementen kunnen een signaal zijn dat een factuur een spookfactuur is:

  • Je hebt niets besteld bij het bedrijf dat de factuur stuurt.
  • De tekst van de factuur meldt in kleine lettertjes dat het gaat om een aanbieding.
  • De afzender doet zich voor als een vertrouwd bedrijf.
  • Vaak wordt er een gevoel van urgentie gecreëerd door bijvoorbeeld te vermelden dat een registratie verloopt als een betaling niet voor een bepaalde datum is ontvangen.
  • Het bedrijf wijzigt zijn bankrekening, naar bijvoorbeeld een buitenlandse rekening, zonder verdere communicatie.
  • Contactgegevens die ineens gewijzigd zijn kunnen ook een indicatie zijn. Bij twijfel neem contact op met de verzender via de bij jou bekende kanalen om de echtheid te bevestigen.
  • Let ook op of de vormgeving van de factuur correct is, een vervormd logo of onlogische plaats van gegevens kan duiden op een vervalsing waarbij in sommige gevallen een echte factuur als basis is gebruikt.
  • De bedragen van spookfacturen variëren van enkele tientallen euro's tot honderden. In sommige gevallen zijn het juist ronde bedragen, maar ook juist meer aannemelijke bedragen worden gebruikt.

Voorkom dat je slachtoffer wordt van spookfacturen

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van spookfacturen:

  • Zorg ervoor dat jij of jouw medewerkers alert zijn op spookfacturen en weten waar je op moet letten bij het betalen van facturen.
  • Als je twijfelt over een factuur neem dan contact op met de leverancier, vraag waarvoor je betaalt.
  • Twijfel je aan een factuur, kijk op Fraudehelpdesk of het een bekende spookfactuur is.
  • Geef medewerkers de ruimte om met jou kort te sluiten of een bepaalde factuur correct is. Het komt ook voor dat er een combinatie wordt gemaakt tussen een spookfactuur en zogenaamde CEO-fraude.
  • Mocht je een bedrijf niet vertrouwen raadpleeg dan openbare registers, zoals het handelsregister van KVK. Ook kunnen brancheorganisaties informatie hebben waarmee ze je kunnen helpen.
  • Als je twijfelt over een buitenlandse factuur, kun je ook contact opnemen met de Nederlandse ambassade in dat land.

Fraude met spookfacturen melden

Op de website van de Fraudehelpdesk is veel informatie te vinden. De Fraudehelpdesk verzamelt informatie over spookfacturen. Op de website is ook meer informatie te vinden over andere vormen van (online) fraude. Bij hen kan je ook gevallen van fraude melden.

Ben je slachtoffer van oplichting, doe dan aangifte bij de politie.