Sluit

Ondernemend Nederland vertelt

Het Digital Trust Center streeft naar een digitaal veilig ondernemend Nederland. Dit doen wij door kennis en informatie te bieden waar ondernemers zelf mee aan de slag kunnen. Net zo belangrijk zijn verhalen van ondernemers uit de praktijk.

Door deze ervaringsverhalen te delen kunnen ondernemers elkaar inspireren en aanmoedigen om de cyberweerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven naar een hoger plan te tillen. Welke succesverhalen zijn er? Wat kunnen we leren van ondernemers die met een cyberincident te maken hebben gehad? Ondernemend Nederland vertelt!

Op een maandag in februari gaat het mis

De office manager komt op kantoor, start het systeem op en merkt op dat het uiterlijk van documenten op de pc is veranderd en dat hij deze niet kan openen. Family office Boven en Dean is getroffen door een ransomware-aanval. Co-founder Gerke van de Ven vertelt openhartig over deze nare ervaring in een videoreportage.

Hackers kraken e-mailaccount van softwarebedrijf

AIMMS leek alle basisprincipes van veilig digitaal ondernemen toegepast te hebben. En toch ging het mis. Cybercriminelen omzeilden op slinkse wijze de beveiliging van een e-mailaccount en stuurden valse facturen rond. Lees hoe de criminelen te werk gingen en welke maatregelen AIMMS trof om hen de pas af te snijden.

Cyberaanval op een drogisterij

Wilma Wagner is eigenaar van een drogisterij in Leidschendam. Een paar jaar geleden werd haar winkel het slachtoffer van een cyberaanval. "Ineens werd het scherm zwart en kwamen er oranje letters tevoorschijn." Na de schrik kwam de kwaadheid over de ransomware-aanval. 

"De menselijke natuur vormt het grootste veiligheidsrisico"

Cybersecurity is een van de grootste uitdagingen van deze tijd voor ondernemers, meent HR-ondernemer Van Ierschot. “Niet alleen moet je je goed verdiepen in alle soorten hackpogingen en de ICT-oplossingen daarvoor, ook moet je constant alert zijn op phishing en zorgen dat je medewerkers dat ook zijn en blijven. Dat laatste is de zwakste schakel: veel mensen zijn niet bestand tegen mooipraterij van bedriegers aan de telefoon en doorzien moeilijk de subtiele, uitgekiende methodes om je te chanteren. Hier alert op leren zijn kost veel tijd en energie.”

"Goed back-up systeem was onze redding"

Enige tijd geleden werd Rein Advocaten & Adviseurs slachtoffer van ransomware. Een medewerker klikt op een onschuldig ogende link in een e-mail die van een leverancier afkomstig lijkt. Het is direct mis en er wordt een grote som aan bitcoins geëist. "Een goede back-up was de redding", vertelt Jeroen Sprangers.

IT-scan bij de worstenmaker

Heeft de kaas- en worstenwinkel Zuivelhoeve van Anton Klapwijk in het centrum van Leeuwarden de cyberweerbaarheid op orde? Studenten zochten het uit.

Ervaringen delen

Elk jaar weer worden veel ondernemers getroffen door een cyberaanval of -incident in Nederland. Alhoewel lang niet iedereen hier graag over praat, zijn er wel degelijk ondernemers die hun ervaringsverhalen willen delen met andere ondernemers. Anderen kunnen er hun voordeel mee doen en het draagt bij aan een belangrijk streven: om cyberweerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven naar een hoger plan te tillen.

Heb jij ook een verhaal dat vertelt mag worden? Heb jij een cybersecurity situatie meegemaakt waar andere organisaties van kunnen leren? Dan komen we graag in contact met je.