Maak je mkb-bedrijf cyberweerbaar
Vind hier cybersecurity-informatie voor kleine en middelgrote bedrijven en organisaties met maximaal 250 medewerkers en hoogstwaarschijnlijk geen intern cybersecurityteam.
Heb je de basis op orde?
Als bedrijf of organisatie wil je digitaal veilig kunnen ondernemen. Je denkt mogelijk dat jouw bedrijf geen doelwit is voor cyberaanvallers omdat 'er weinig te halen valt'. De werkelijkheid is anders helaas. Er is een groei in cyberaanvallen op het mkb. Breng daarom je basisbeveiliging op orde.
Starten met cyberveiligheid
Heb je voor je bedrijf nog niet veel oog gehad voor je cyberveiligheid? Besteed dan vandaag 5 minuten tijd in de Cyberveilig Check. Download je eigen actielijst en bouw je cyberweerbaarheid gefaseerd uit.
Check waar je staat met de basis
Cyberveiligheid heeft al aandacht binnen je organisatie. Je hebt al een aantal cybersecuritymaatregelen doorgevoerd. Heb je behoefte om te checken of je aan alle basismaatregelen hebt gedacht? Doorloop dan in ca. 10 minuten de Basisscan Cyberweerbaarheid en weet hoe je bedrijf scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.
Veel mkb-bedrijven zijn onvoldoende cyberweerbaar
Dat blijkt uit een onderzoek van het DTC naar het gebruik van cybersecuritymaatregelen. Mkb'ers geven aan phishing goed te herkenne, maar inloggen in 2 stappen (2FA) voor belangrijke bedrijfsapplicaties is nog geen gemeengoed. Ook op het gebied van macro's. logging en netwerksegmentatie is er nog ruimte voor verbetering.
Richard Elsinga - ICT manager van Royal Smilde
Cyber alerts voor ondernemers
Het Digital Trust Center waarschuwt het bedrijfsleven voor ernstige kwetsbaarheden in IT-systemen. Naast algemene dreigingsinformatie over bijvoorbeeld beveiligingslekken in bepaalde bedrijfssoftware, is er soms informatie over een ernstige dreiging bekend die herleidbaar is tot individuele Nederlandse bedrijven. Deze bedrijven moeten dit zo snel mogelijk weten zodat zij actie kunnen ondernemen om de schade te voorkomen of beperken.
Cyberveiligheid van A tot Z
Wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Bekijk de lijst met alle onderwerpen van A to Z of zoek op zoekwoord.
- Download in MP4 HD formaat MP4 HD | 61.8 MB
De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen
Als ondernemer wil je niet dat je bedrijfsvoering wordt verstoord door cyberrisico's.
[We zien een winkelstraat.]
Zorg daarom dat je weerbaar bent tegen cyberdreigingen.
[We zien een rijtje personen in het bedrijfsgebouw. Iedereen is lekker aan het werk op verschillende devices.]
Moeilijk is het niet. Het begint met deze 5 basisprincipes.
[We zien de hoofdpersoon staan met een klembord in zijn hand.]
[1] Maak vandaag nog een inventarisatie: bepaal welke onderdelen en informatie bedrijfskritisch en gevoelig zijn.
[We zoomen in op het klembord met een lijst (niet leesbaar) met daarboven "inventarisatie". De lijst krijgt groene vinkjes.]
Zo voorkom je bijvoorbeeld het lekken van gegevens of verstoring van je bedrijfsvoering.
[We zien een bordje op de voordeur veranderen van "We zijn open" naar "Sorry, gesloten"]
[2] Kies de meest veilige instellingen voor apparatuur, software en internetverbinding.
[We zien een computerscherm: we kiezen "wijzig nu" en een sterk password (wordt aangegeven door programma).]
Zo kunnen cybercriminelen je systemen niet binnendringen.
[We zien nu een cybercrimineel achter een scherm zitten en zien op zelfde scherm als daarnet en tevergeefs 0000 intikken.]
[3] Houd apparaten en software up-to-date.
[We zien een computerscherm: we kiezen "nu installeren".]
Zo voorkom je vervelende verrassingen.
[We zien onze persoon een presentatie geven voor een groot scherm (zit aangesloten op de laptop) Op het grote scherm zien we: "toegang geblokkeerd"]
[4] Geef mensen alleen toegang tot systemen en data die ze nodig hebben.
[We zien een medewerker op kantoor achter zijn computer zitten. Hij klikt op een link naar een map 'directie' en krijgt de melding "toegang geweigerd".]
Zo voorkom je onaangename situaties.
[We zien de medewerker met een mapje papieren waarop staat "Bedrijfsgeheimen." Hij gaat een kantoorgebouw binnen waarop "de concurrent" staat.]
[5] En bescherm jezelf tegen virussen en andere malware
[We zien iemand voor een presentatie staan met een beeldscherm, collega's rond een vergadertafel en op het scherm een usb-stick met een kruis erdoor.
Zo voorkom je dat een virus zich razendsnel kan verspreiden over je bedrijfsnetwerk.
[We zien één persoon een usb-stick in de usbpoort van de laptop steken.
We zien nu bij onze eerste persoon een rood kruis verschijnen, en snel daarna bij de rest van de collega's ook. Als een soort domino-effect.]
Je kúnt weerbaarder worden tegen cyberdreigingen
[We zien nu de film terugspoelen (met geluids- en beeldeffect van videoband die terugspoelt)]
Als je steeds de 5 basisprincipes toepast in je bedrijf
[Hacker kan niet inloggen op de computer, een ondernemer sluit een deal met een klant en bordje: "we zijn open" verschijnt]
Meer weten over veilig digitaal ondernemen? Ga naar Digital Trust Center.nl
["Meer weten? www.digitaltrustcenter.nl"]
Maak jij een goede back-up?
Test het hier:
Ontdek deze handige tools
Is je ICS of OT-security op orde?
Veel bedrijven hebben hun industriële controlesystemen (ICS) of operationele techniek (OT) ook verbonden met het internet. Dat maakt deze systemen kwetsbaar voor cybercriminelen. Neem je genoeg slimme maatregelen? Doe de Security Check Procesautomatisering en ontvang een praktische checklist met effectieve ICS-beveiligingsmaatregelen.
Check je risicoklasse
Wil je weten welke cybersecuritymaatregelen passen bij jouw bedrijf? Ontdek in welke risicoklasse jouw bedrijf zit door 11 vragen te beantwoorden. Ga daarna gericht aan de slag de maatregelen die bij deze risicoklasse passen.
In gesprek met je IT-dienstverlener?
Wil je de afspraken met je IT-dienstverlener updaten? Gebruik dan deze handige leidraad zodat de belangrijkste onderwerpen aan bod komen.
Ondernemers vertellen
Voedingsmiddelenbedrijf betrapt hackers op heterdaad
Voedingsmiddelenbedrijf Royal Smilde was het slachtoffer van een ransomeware-aanval, maar gelukkig betrapten ze de daders op heterdaad. De schade bleef beperkt, mede dankzij de back-ups.
Zo kwam Giro555 in actie tegen nepmails
Cybercriminelen maken geen onderscheid. Dat ondervond de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) - beter bekend als Giro555 - vlak na de start van hun inzamelingsactie voor de mensen in Oekraïne.
Hoogovenbedrijf slachtoffer van ransomware
Toen een medewerker van Pirson Refractories enkele bestanden downloadde, ging het mis. De bestanden op twee pc's waren versleuteld. Gelukkig kon er al snel een back-up teruggeplaatst worden.
Advocatenkantoor slachtoffer van ransomeware
Rein Advocaten & Adviseurs werd slachtoffer van ransomware. Een medewerker kliktte op een onschuldig ogende link in een e-mail die van een leverancier afkomstig leek.
Hackers kraken softwarebedrijf
AIMMS leek alle basisprincipes van veilig digitaal ondernemen toegepast te hebben. En toch ging het mis. Cybercriminelen omzeilden op slinkse wijze de beveiliging van een e-mailaccount en stuurden valse facturen rond.
Op een maandagmorgen is het mis
De office manager komt op kantoor, start het systeem op en merkt meteen dat het mis is. Family office Boven en Dean is getroffen door een ransomware-aanval. Co-founder Gerke van de Ven vertelt openhartig over deze nare ervaring in een videoreportage.