Sluit
server

Nieuw: DTC gaat dreigingsinformatie delen

Het DTC gaat niet-vitale bedrijven actief informeren bij specifieke cyberdreigingen en kwetsbaarheden.

Dreigingsinformatie ontvangen

Jaarlijks wordt 1 op de 5 bedrijven in Nederland slachtoffer van een cyberaanval. Vaak weten bedrijven echter niet dat ze kwetsbaar of gehackt zijn. Daarom start het DTC met een nieuwe dienstverlening om Nederlandse bedrijven actief te benaderen indien er informatie beschikbaar is over kwetsbaarheden in ICT-systemen of daadwerkelijke hacks. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) informeert zogenoemde vitale organisaties over ernstige cyberdreigingen. Dit zijn organisaties die betrokken zijn bij processen waarvan verstoring tot ernstige maatschappelijke ontwrichting leidt, zoals drinkwatervoorziening, elektriciteit, internettoegang en betalingsverkeer. Het DTC zal dit oppakken voor niet-vitale organisaties.

 

Specifieke cyberdreigingen

DTC richt zich met deze nieuwe dienstverlening op het gevraagd én ongevraagd benaderen en informeren van niet-vitale bedrijven bij bedrijfsspecifieke, ernstige cyberdreigingen. Dit zijn actuele cyberaanvallen die een grote kans op misbruik hebben en potentieel veel schade kunnen aanrichten. De relevante informatie die het DTC ontvangt van vertrouwde partners zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), wordt indien nodig gebruikt om te delen met individuele bedrijven en organisaties in Nederland. Zo kunnen bedrijven maatregelen treffen om schade te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken.

 

Niet-vitale sector

Vitale bedrijven worden door het NCSC gewaarschuwd. Digitale dienstverleners worden geïnformeerd door het specifiek op hen gerichte Computer Security Incident Response Team (CSIRT). Bedrijven in de niet-vitale sector ontvangen in de toekomst relevante dreigingsinformatie vanuit het DTC. Groot-, midden- of kleinbedrijf, organisaties of een zzp'er kunnen benaderd worden als er een ernstige cyberdreiging bij de overheid bekend is die specifiek is voor hun onderneming.

Algemene, niet bedrijfsspecifieke cyberdreigingen of kwetsbaarheden die voor ondernemers relevant zijn, deelt het DTC via de website, LinkedIn, Twitter en DTC Community.

 

Bedrijven worden direct benaderd

Zodra het DTC een actuele lijst met kwetsbare danwel gehackte bedrijven van het NCSC ontvangt, gaat het aan de slag om deze bedrijven direct telefonisch en/of via e-mail te benaderen. Een benaderd bedrijf wordt geïnformeerd over bekende kwetsbaarheden en welke acties op hoofdlijnen ondernomen kunnen worden om de kans op schade te voorkomen of beperken. Denk hierbij aan het updaten van software, doorvoeren van security patches, nieuwe wachtwoorden instellen of contact opnemen met de IT-leverancier.

Vragen en antwoorden over het ontvangen van dreigingsinformatie

Lees hoe de dienstverlening werkt, voor wie het opgezet is en wat het voor jou als ondernemer kan betekenen. Ook lees je er over de verschillende soorten dreigingsinformatie die je als bedrijf of organisatie kunt ontvangen.

DTC start een pilot met 40 deelnemende bedrijven

Het DTC start in het vierde kwartaal van 2021 een pilot waarbij bedrijven worden genotificeerd over relevante, specifieke kwetsbaarheids- en dreigingsinformatie die bij ons bekend is. Zo kunnen bedrijven tijdig gewaarschuwd worden en kunnen acties ondernomen worden om schade te beperken of voorkomen. De pilot gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de opzet en inrichting van deze nieuwe dienstverlening van het DTC.

Inschrijven voor deze pilot is niet meer mogelijk. Wil je voor je bedrijf snel op de hoogte zijn van algemene urgente dreigingsinformatie, sluit je dan aan bij de DTC Community of gebruik download de RSS-feed.