Startpunt voor de zzp'er
Als zzp'er ben je zuinig op je bestanden en apparaten. Als je niet bij je bestanden kunt, kun je mogelijk niet aan het werk. Je denkt misschien dat je niet interessant bent voor cybercriminelen. Niets is minder waar. Cybercriminelen schieten vaak met hagel en zien wel waar de verdediging het zwakst is. Graag helpen we je met tips om ervoor te zorgen dat je als zelfstandig ondernemer geen gemakkelijke prooi wordt voor cyberaanvallers.
Veel zzp'ers zijn onvoldoende cyberweerbaar
Dat blijkt uit een onderzoek van het DTC naar het gebruik van cybersecuritymaatregelen. Veel zelfstandigen gebruiken hun zakelijke computer ook voor privé en loggen niet veilig in in 2 stappen. Wel hebben zzp'ers antivirussoftware draaien en ze maken geregeld back-ups.
Wilma Wagner - eigenaar drogisterij
Online modewinkel betaalde losgeld
Rico Nieuwenhuijze werd slachtoffer van cybercriminelen. De NAS-opslag werd gehackt en Rico betaalde een losgeldbedrag. Helaas kreeg hij niet de toegang tot zijn bestanden terug.
Cyberaanval op een drogisterij
Wilma Wagner is eigenaar van een drogisterij in Leidschendam. Een paar jaar geleden werd haar winkel het slachtoffer van een cyberaanval. Ze heeft er veel van geleerd.
Website van horeca-ondernemer gehackt
Horeca-ondernemer Frans van Hall had geen duidelijke afspraken gemaakt met zijn IT-leverancier over het updaten van zijn website. Maar dat realiseerde hij te laat. Zijn webshop lag er weken uit.
Interactieve video: Hoe maak je een back-up?
Ben je wel eens je laptop of mobiele telefoon verloren? Dit kan een drama zijn. Een goede back-up kan een laatste redmiddel zijn als je bedrijf is aangevallen. Leer in 2 minuten hoe je een back-up van je werk maakt.
Interactieve video: Doe je updates
Apparaten zoals je telefoon, laptop of router krijgen soms software-updates om nieuwe functionaliteiten toe te voegen, maar ook om beveiligingslekken te dichten. Hoe zorg je ervoor dat al je apparaten automatisch geüpdatet worden? Leer het in 3 minuten.
Interactieve video: Sterke wachtwoorden
Wachtwoorden gebruik je om toegang te krijgen tot je gegevens en systemen. Kwaadwillenden wil je natuurlijk buiten de deur houden. Zorg daarom dat je sterke en unieke wachtwoorden bedenkt en op een veilige manier bewaart of onthoudt. Ontdek in 3 minuten hoe je slim 100 unieke sterke wachtwoorden binnen handbereik hebt.
Cyber alerts voor ondernemers
Het Digital Trust Center waarschuwt het bedrijfsleven voor ernstige kwetsbaarheden in IT-systemen. Naast algemene dreigingsinformatie over bijvoorbeeld beveiligingslekken in bepaalde bedrijfssoftware, is er soms informatie over een ernstige dreiging bekend die herleidbaar is tot individuele Nederlandse bedrijven. Deze bedrijven moeten dit zo snel mogelijk weten zodat zij actie kunnen ondernemen om de schade te voorkomen of beperken.
Ontdek deze handige tools
Wil je weten hoe je ervoor staat met je digitale veiligheid? Gebruik dan één van deze handige tools. Of test je kennis met een leuke quiz.
Is je back-up goed genoeg?
Natuurlijk maak je een back-up van je bedrijfsgegevens. Maar weet jij of de kwaliteit van je back-up goed genoeg is? Check het binnen 1 minuut via dit Test-tooltje.
Is automatisch updaten verstandig?
Dat hangt van een aantal dingen af, bijvoorbeeld wat voor software je gebruikt. Doe dit testje en bekijk het advies.
Cyberveiligheid van A tot Z
Wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Bekijk de lijst met alle onderwerpen van A to Z of zoek op zoekwoord.