Sluit

Startpunt voor de zzp'er

Als zzp'er ben je zuinig op je bestanden en apparaten. Als je niet bij je bestanden kunt, kun je mogelijk niet aan het werk. Je denkt misschien dat je niet interessant bent voor cybercriminelen. Niets is minder waar. Cybercriminelen schieten vaak met hagel en zien wel waar de verdediging het zwakst is. Graag helpen we je met tips om ervoor te zorgen dat je als zelfstandig ondernemer geen gemakkelijke prooi wordt voor cyberaanvallers.

Content voor beginners

Begin bij de basis

 

Cyberveilig in 1 dag?

In 1 dag kun je de cyberveiligheid van je bedrijf flink verbeteren. Begin bij de basis door nu 5 minuten te investeren in de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Begin vandaag met de actiepunten op je persoonlijke actielijst.

 

 

7 maatregelen die je vandaag kunt afronden

Er zijn heel wat maatregelen die je zelf vandaag kunt treffen om je te beschermen tegen cyberaanvallen. We zetten 7 actiepunten voor je op een rij. Welke moet jij nog doen om digitaal veiliger te ondernemen?

 

Phishing? Trap er niet in!

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij cybercriminelen proberen persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen. Verschillende technieken en trucs gebruiken ze hierbij. Lees hoe ze jou als zzp'er willen misleiden en zorg dat je er niet in trapt.

zzp'er aan het werk

Veel zzp'ers zijn onvoldoende cyberweerbaar

Dat blijkt uit een onderzoek van het DTC naar het gebruik van cybersecuritymaatregelen. Veel zelfstandigen gebruiken hun zakelijke computer ook voor privé en loggen niet veilig in in 2 stappen. Wel hebben zzp'ers antivirussoftware draaien en ze maken geregeld back-ups.

Ik spreek regelmatig andere ondernemers en die zeggen dan: "Oh, maar dat gebeurt mij niet, want ik heb een goede firewall enzo." Maar ja, zo dacht ik ook. Dit kan iedereen overkomen."

Wilma Wagner - eigenaar drogisterij

Rico Moda

Online modewinkel betaalde losgeld

Rico Nieuwenhuijze werd slachtoffer van cybercriminelen. De NAS-opslag werd gehackt en Rico betaalde een losgeldbedrag. Helaas kreeg hij niet de toegang tot zijn bestanden terug.

Wilma in haar drogisterij

Cyberaanval op een drogisterij

Wilma Wagner is eigenaar van een drogisterij in Leidschendam. Een paar jaar geleden werd haar winkel het slachtoffer van een cyberaanval. Ze heeft er veel van geleerd.

Horeca-ondernemer houdt na websitehack alles tegen het licht

Website van horeca-ondernemer gehackt

Horeca-ondernemer Frans van Hall had geen duidelijke afspraken gemaakt met zijn IT-leverancier over het updaten van zijn website. Maar dat realiseerde hij te laat. Zijn webshop lag er weken uit.

Interactieve video: Hoe maak je een back-up?

Ben je wel eens je laptop of mobiele telefoon verloren? Dit kan een drama zijn. Een goede back-up kan een laatste redmiddel zijn als je bedrijf is aangevallen. Leer in 2 minuten hoe je een back-up van je werk maakt.

Interactieve video: Doe je updates

Apparaten zoals je telefoon, laptop of router krijgen soms software-updates om nieuwe functionaliteiten toe te voegen, maar ook om beveiligingslekken te dichten. Hoe zorg je ervoor dat al je apparaten automatisch geüpdatet worden? Leer het in 3 minuten. 

Interactieve video: Sterke wachtwoorden

Wachtwoorden gebruik je om toegang te krijgen tot je gegevens en systemen. Kwaadwillenden wil je natuurlijk buiten de deur houden. Zorg daarom dat je sterke en unieke wachtwoorden bedenkt en op een veilige manier bewaart of onthoudt. Ontdek in 3 minuten hoe je slim 100 unieke sterke wachtwoorden binnen handbereik hebt.

Cyber alerts voor ondernemers

visual van cyber alert

Het Digital Trust Center waarschuwt het bedrijfsleven voor ernstige kwetsbaarheden in IT-systemen. Naast algemene dreigingsinformatie over bijvoorbeeld beveiligingslekken in bepaalde bedrijfssoftware, is er soms informatie over een ernstige dreiging bekend die herleidbaar is tot individuele Nederlandse bedrijven. Deze bedrijven moeten dit zo snel mogelijk weten zodat zij actie kunnen ondernemen om de schade te voorkomen of beperken.

Nieuwsberichten

Er is speciaal voor culturele instellingen zoals theaters, festivals, musea en bibliotheken een cyberscan…
In de cloudversie van vergadersoftware Webex van Cisco zaten kwetsbaarheden waardoor de metadata van…
Hoe kan de overheid de cyberweerbaarheidskloof tussen bedrijven verkleinen? De Cyber Security Raad onderzocht…

Ontdek deze handige tools

Wil je weten hoe je ervoor staat met je digitale veiligheid? Gebruik dan één van deze handige tools. Of test je kennis met een leuke quiz.

Is je back-up goed genoeg?

Natuurlijk maak je een back-up van je bedrijfsgegevens. Maar weet jij of de kwaliteit van je back-up goed genoeg is? Check het binnen 1 minuut via dit Test-tooltje.

 

 

Is automatisch updaten verstandig?

Dat hangt van een aantal dingen af, bijvoorbeeld wat voor software je gebruikt. Doe dit testje en bekijk het advies.

 

 

 

Test je kennis over

Phishing
Online Fraude
Scoor jij beter dan het gemiddelde (87%)?


 

Cyberveiligheid van A tot Z

Wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Bekijk de lijst met alle onderwerpen van A to Z of zoek op zoekwoord.