Sluit

E-mail

Een bedrijf zonder e-mail is bijna ondenkbaar in deze tijd. Het is een van de meest gebruikte middelen om met elkaar te communiceren en bestanden uit te wisselen. Dagelijks worden er miljarden zakelijke en persoonlijke e-mails verstuurd. Naar schatting gebruikt meer dan de helft van de wereld e-mail. Wil je op een goede, snelle en efficiënte manier zaken kunnen doen met klanten en andere relaties, dan is e-mail een onmisbaar communicatiemiddel.

Veilig e-mail gebruiken

Hoe gebruik je e-mail veilig? Op welke zaken moet je zoal letten?

Het belang van een veilig e-mail systeem

Helaas wordt er sinds het bestaan van e-mail ook op grote schaal misbruik van gemaakt. De meest bekende en oudste variant van misbruik via e-mail is het versturen en ontvangen van spam. Maar ook bijvoorbeeld de verspreiding van kwaadaardige bestanden, in sterk toenemende mate phishing en malware. Aangezien de informatie die in de mailbox van jouw medewerkers te vinden is zeer interessant kan zijn voor een hacker, is het van belang gebruik te maken van een veilig e-mailsysteem.

Hoe wordt e-mail gebruikt door cybercriminelen?

Cybercriminelen gebruiken e-mail om virussen te versturen naar bedrijven in de hoop dat deze berichten worden geopend waarna het virus wordt geïnstalleerd op de computer. Deze virussen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om wachtwoorden en inloggegevens buit te maken. Of om ransomware te installeren. Zorg er dan ook voor dat jij en je eventuele medewerkers zo goed mogelijk nepmails leren herkennen om een besmetting te voorkomen.

Op de website Internet.nl kun je zelf controleren of je e-mailadres gebruik maakt van een modern adres, ondertekend domein, beveiligde verbinding en anti-phishing maatregelen treft. Hoewel deze controle géén beveiligingstest is, levert het wel informatie op die je met je systeembeheerder en/of externe leverancier kunt bespreken.