Back-up, maak er een zekerheid van!
Eén op de vier mkb-bedrijven wordt slachtoffer van een cyberaanval. Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten; maar de gevolgen kunnen groot zijn. Beperk de schade door een kwalitatief goede back-up te maken. Het zou wel eens je laatste redmiddel kunnen zijn. Wij helpen je graag op weg met adviezen, een back-up test, een animatie en strategieplan.
Wat is een back-up?
De term back-up wordt gebruikt voor 2 varianten. De bestandskopie en systeemkopie. Een bestandskopie kopieert alleen je bestanden, geen applicaties of systemen. Een systeemkopie is een één-op-één kopie van de complete harde schijf van je computer. Wanneer er iets mis gaat kan deze kopie geraadpleegd worden om bestanden, instellingen en programma’s te herstellen.
Maak jij een goede back-up?
Test het hier:
Goede back-up: 3 adviezen
Voorkom verlies van bestanden en volg deze stappen op:
-
Maak dagelijks een back-up
Hoe vaker je de back-up maakt, hoe beter. Met een dagelijkse back-up houd je je actuele werk goed bij. Dus hoe vaker je de back-up maakt, hoe minder het je kost als het mis gaat.
> Tip: stel van je automatische back-up de frequentie in naar 'dagelijks'. -
Maak een back-up op een fysieke en digitale locatie
Het noodlot kan op meerdere manieren toeslaan. Zo is een fysieke back-up niet bestand tegen brand en is een digitale back-up niet bestand tegen hacken. Maak je back-up dus op verschillende locaties, fysiek én digitaal.
-
Test regelmatig of een back-up werkt
Je weet pas of een back-up je redding kan zijn, als je het getest hebt. Zet daarom periodiek een gemaakte back-up terug en controleer of alles naar verwachting werkt. Bekijk hoe je dit doet op:
> Hoe test ik een back-up?

Aan de slag
Het belangrijkste over een back-up weet je nu. Tijd om aan de slag te gaan?
Ondernemers vertellen
> Op een ochtend in februari 2020 gaat het mis

Ondernemer Gerke van de Ven vertelt over de ransomware-aanval die haar bedrijf te verduren kreeg. Haar laatste redmiddel was een goede back-up.