Sluit
Foto van 2 handen op een laptop, met daarop de basisscan van het Digital Trust Center.

Aan de slag met scans en tools

Snel inzicht in de cyberweerbaarheid van jouw bedrijf? Gebruik deze handige scans en tools.

Tools

Ransomware, DDoS-aanvallen, phishing, een datalek: de kans is groot dat ook jouw bedrijf vroeg of laat te maken krijgt met een cyberaanval. Hoe kwetsbaar is je onderneming? Heb je de basismaatregelen getroffen voor je IT-landschap en bedrijfsprocessen? En hoe veilig is je OT-omgeving?

Je ontdekt het met de tools op deze pagina. Gebruik deze tools om je verdediging tegen cyberaanvallen sterker te maken.

Quiz icoon

Test je kennis over:

Phishing
Online Fraude
- Updates
- Wachtwoorden

Scoor jij beter dan het 87% gemiddelde?

CyberVeilig Check voor zzp en mkb

Starten met de cyberveiligheid van je bedrijf? Weet binnen 5 minuten wat je vandaag zelf kunt doen om een begin te maken. Download je eigen actielijst en ga aan de slag met praktische instructies en tips.

Basisscan Cyberweerbaarheid

Je hebt al maatregelen genomen om je bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit. Heb je alle basismaatregelen genomen? Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid in 5 - 10 minuten en lees in het rapport hoe je bedrijf scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.

Test je Back-up

Natuurlijk maak je een back-up van je bedrijfsgegevens. Maar is je back-up ook kwalitatief goed? Check het via het Test-tooltje.

Check je risicoklasse

Wil je weten welke cybersecuritymaatregelen passen bij jouw bedrijf? Ontdek in welke risicoklasse jouw bedrijf zit door 9 vragen te beantwoorden. Ga daarna gericht aan de slag de maatregelen die bij deze risicoklasse passen.

Is je ICS of OT-security op orde?

Veel bedrijven hebben hun industriële controlesystemen (ICS) of operationele techniek (OT) ook verbonden met het internet. Dat maakt deze systemen kwetsbaar voor cybercriminelen. Neem je genoeg slimme maatregelen? Doe de Security Check Procesautomatisering en ontvang een praktische checklist met effectieve ICS-beveiligingsmaatregelen.

Wegwijzer voor Cybersecurity Initiatieven

Waar kun je terecht voor hulp bij het verhogen van je digitale weerbaarheid? Er zijn veel cybersecurity initiatieven in Nederland die zich ten doel stellen om een hoog niveau van cyberweerbaarheid in de keten, branche of regio te bereiken. Gebruik de filters van deze zoektool om snel te zien waar jij terecht kunt met een vraag over of hulp bij cybersecurity-onderwerpen.

Automatisch updaten?

Is het voor jouw bedrijf verstandig om je software automatisch te updaten tegen beveiligingslekken? Dat hangt er van af wat voor software je gebruikt. Met dit tooltje weet je snel of automatisch updaten verstandig is.

NIS2-tools

De NIS2-Quickscan

De NIS2-Quickscan is een tool voor organisaties die willen weten hoe zij zich kunnen voorbereiden. Deze scan is met name bedoeld voor IT- en cybersecurity-specialisten en -verantwoordelijken binnen organisaties. De scan biedt ook handelingsperspectief: per thema worden technische of organisatorische maatregelen voorgesteld die kunnen bijdragen aan de digitale weerbaarheid van organisaties en aan de voorbereiding op de NIS2.

De NIS2-Zelfevaluatie

Als je de zelf-evaluatie invult, weet je of jouw organisatie onder de NIS2-richtlijn valt. Ook wordt duidelijk of je organisatie volgens de NIS2-richtlijn wordt gezien als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ voor het functioneren van de maatschappij en/of de economie. Bekijk de NIS2 zelf-evaluatie tool om te bepalen of jouw organisatie onder de NIS2-richtlijn valt.

Aanbevolen tools

Kwetsbaarheden Analyse Tool (OpenKAT)

Het Ministerie van VWS heeft de Kwetsbaarheden Analyse Tool (KAT) ontwikkeld en deze open source beschikbaar gesteld. OpenKAT scant netwerken, analyseert kwetsbaarheden en maakt toegankelijke rapportages.

Testtool Internet.nl

Op Internet.nl kun je eenvoudig testen of je internet up-to-date is. Gebruiken jouw website, e-mail en internetverbinding wel moderne, betrouwbare internetstandaarden? En, als dat niet zo is, wat kun je daar aan doen?

Tools van samenwerkingsverbanden

Agrifood Cybersecurity Self Assessment

Met deze tool kunnen cybersecurityspecialisten van middelgrote en grote bedrijven die actief zijn in de agrifoodsector kosteloos de cyberweerbaarheid van hun bedrijf toetsen. Ook biedt de tool handvatten voor de verbetering van de cyberweerbaarheid.

De Cross Approach-tool

Synanta en Novel-T hebben een cybertool ontwikkeld op basis van de Risicoklassenindeling. De Cross Approach tool helpt je organisatie om scherp te krijgen wíe wát moet doen. Ook krijg je concrete handvatten aangereikt om hierover met je IT-leverancier in gesprek te gaan.