Sluit

Hoe kies ik een wachtwoordmanager?

Een wachtwoord is de meest gebruikte manier om in te loggen, bijvoorbeeld voor computers, websites en applicaties. Het gebruik van zwakke wachtwoorden en het hergebruik van wachtwoorden kan er toe leiden dat anderen toegang krijgen tot je persoonlijke of zakelijke data. Daarom is het belangrijk om voor alle apparaten, websites en applicaties een sterk en uniek wachtwoord te gebruiken.

Met een sterk wachtwoord bedoelen we met name een lang wachtwoord of een wachtwoordzin, met een combinatie van letters, leestekens en cijfers. Het is vooral erg belangrijk om te zorgen dat je overal een uniek wachtwoord gebruikt, anders heeft iemand die jouw wachtwoord achterhaalt namelijk toegang tot ál je accounts.

Een wachtwoordmanager is een handig hulpmiddel om veilige wachtwoorden te bedenken en deze voor je te onthouden.

 

Wachtwoordmanagers: digitale kluis voor je inloggegevens

Een wachtwoordmanager is een digitale kluis die al je inloggegevens veilig voor je bewaart. Om deze kluis te openen maak je gebruik van één hoofdwachtwoord of een makkelijk te onthouden wachtwoordzin. Het voordeel is dat je alleen dit wachtwoord of deze wachtzin hoeft te onthouden. Een wachtwoordmanager kan, naast het opslaan van wachtwoorden, ook veilige wachtwoorden voor je bedenken. Deze wachtwoorden zijn lang en bestaan uit een combinatie van (hoofd)letters, cijfers en leestekens. Daarnaast bieden sommige wachtwoordmanagers ook de mogelijkheid om andere gegevens veilig op te slaan, zoals notities, adresgegevens, e-mailadressen, softwarelicenties en betaalgegevens. Wachtwoordmanagers zijn in veel gevallen beschikbaar als applicaties voor je mobiele telefoon, computer en webbrowser.

 

Het beveiligen van je wachtwoordmanager

Omdat een wachtwoordmanager een kluis is met daarin al je wachtwoorden en mogelijk andere belangrijke gegevens, is het belangrijk dat je een sterk en uniek hoofdwachtwoord gebruikt om je wachtwoordmanager mee te beschermen. Een goed wachtwoord bestaat uit minstens 12 tekens, met een combinatie van letters, leestekens en cijfers. Vaak is het makkelijker (en zelfs veiliger) om een wachtzin te gebruiken. Een voorbeeld van een goede wachtzin is: 'De Grote Rode Boekenkast Wandelt 17KM?'. Maak ook in een wachtzin gebruik van hoofdletters, leestekens (spaties of verbindingsstreepjes tellen ook) en cijfers. Let goed op dat je dit wachtwoord goed onthoudt, opschrijft en veilig opbergt. Lees meer tips over sterke wachtwoorden.

Bij het kwijtraken van het hoofdwachtwoord moet jij bewijzen dat jij de eigenaar bent van de kluis door bijvoorbeeld je identiteit te bevestigen of gebruik te maken van een reserve e-mailadres of herstelfunctie. Als dit niet lukt wordt je in sommige gevallen zelfs helemaal uitgesloten van je kluis.

Naast het gebruik van je hoofdwachtwoord, kun je bij veel wachtwoordmanagers ook gebruik maken van tweestapsverificatie. Dan gebruik je voor het inloggen niet alleen het hoofdwachtwoord, maar ook een inlogcode via bijvoorbeeld jouw mobiele telefoon. Met tweestapsverificatie of het nieuwere tweefactorauthenticatie, kun je de veiligheid van je bedrijfsapplicaties goed beveiligen. Lees meer over tweefactorauthenticatie.

 

Tips voor het kiezen en gebruiken van een wachtwoordmanager

De onderstaande tips kunnen je helpen om een goede wachtwoordmanager te kiezen en hier op een verantwoorde manier gebruik van te maken.

 • Beschikbaarheid van applicaties

  Omdat de meeste ondernemers regelmatig gebruik maken van wachtwoorden, bijvoorbeeld om in te loggen op computers, websites of applicaties, is het handig als je deze wachtwoorden snel en gemakkelijk op kunt zoeken. Doordat wachtwoordmanagers beschikbaar zijn als applicaties voor je mobiele telefoon, computer en webbrowser heb je deze altijd bij de hand en kunnen zij in veel gevallen het wachtwoord zelfs automatisch voor je invullen. Let daarom bij het kiezen van een wachtwoordmanager of er applicaties beschikbaar zijn voor de browser, telefoon en het besturingssysteem dat jij gebruikt.

 • Online en offline wachtwoordmanagers

  Veel wachtwoordmanagers bewaren jouw inloggegevens in de cloud. Hierdoor hoef je enkel in te loggen om toegang te krijgen tot jouw kluis. Dit is gebruiksvriendelijk en werkt op verschillende apparaten. Als je liever zelf bepaalt waar je de kluis bewaart en hoe je deze beveiligt, kun je kiezen voor een offline wachtwoordmanager. Een offline wachtwoordmanager bewaart de kluis op jouw apparaat. Je kunt dan alleen bij je wachtwoorden als je toegang hebt tot het apparaat waarop je deze kluis bewaart.

 • Gratis of betaald

  Wachtwoordmanagers zijn er zowel in betaalde als gratis varianten. In veel gevallen bieden betaalde versies extra functionaliteit of gebruikersgemak, zoals bijvoorbeeld het kunnen opslaan van betaalgegevens of de mogelijkheid om te controleren of jouw wachtwoorden onderdeel zijn geweest van een datalek. Dit verschilt echter per wachtwoordmanager, dus kijk goed welke functies waarde toevoegen binnen jouw onderneming. Een gratis variant kan echter prima voldoen aan jouw wensen en een goede eerste stap zijn om te beginnen met een wachtwoordmanager. Wel is het verstandig uit te zoeken wat het verdienmodel is van een gratis wachtwoordmanager. In sommige gevallen zijn er ook gratis probeerversies van betaalde wachtwoordmanagers beschikbaar.

 • Automatisch inloggen en tweefactorauthenticatie

  Sommige wachtwoordmanagers bieden de mogelijkheid om automatisch te inloggen. Hierbij wordt bij het openen van een bepaalde website of applicatie automatisch jouw gebruikersnaam en wachtwoord ingevuld. Dit biedt extra gebruikersgemak, doordat je slechts een keer hoeft in te loggen. Je wachtwoordmanager logt je vervolgens automatisch in op applicaties of websites die je bezoekt. Daarnaast biedt dit ook bescherming tegen bijvoorbeeld phishingwebsites. Sommige wachtwoordmanagers kunnen ook tweefactorauthenticatiecodes voor je genereren. Dit is nog veiliger, omdat je naast je wachtwoord ook de gegenereerde code moet invullen.

 • Wachtwoorden delen

  Sommige wachtwoordmanagers bieden de mogelijkheid aan om naast je persoonlijke kluis met wachtwoorden ook een gedeelde kluis met wachtwoorden te maken. Dit houdt in dat alle personen die toegang hebben tot de betreffende kluis de wachtwoorden in deze kluis kunnen zien. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je het wachtwoord tot een bepaald apparaat of applicatie in je IT-omgeving met bepaalde collega’s of zelfs een heel team wilt delen.

 • Ondersteuning

  Als je een wachtwoordmanager kiest, kijk dan welke ondersteuning de wachtwoordmanager biedt en welke ondersteuning je nodig hebt. Veel betaalde wachtwoordmanagers bieden hulp als je vragen hebt. Let wel op dat de ondersteuning je vaak niet kan helpen in het geval van een vergeten wachtwoord. Het is dus erg belangrijk dat je je hoofdwachtwoord of wachtzin goed onthoudt, noteert en veilig opbergt.

 • Risico's

  Wees bewust van de risico's van het gebruik van een wachtwoordmanager. Een veel genoemd argument is dat als een hacker toegang zou krijgen tot jouw wachtwoordmanager, deze direct alle wachtwoorden tot zijn beschikking heeft. Dit onderstreept het belang van het kiezen van een sterk hoofdwachtwoord voor je wachtwoordmanager.

CyberVeilig Check Digital Trust Center

Starten met cybersecurity

Heb je nog geen kennis en ervaring? Pak het dan praktisch en gefaseerd aan met de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Weet binnen 5 minuten wat je vandaag te doen staat om je bedrijf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Download je eigen actielijst en ga vandaag nog aan de slag met onze praktische instructies en tips.