Sluit

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

Voor Nederlandse bedrijven is digitale veiligheid een voorwaarde om de kansen van de digitale economie te benutten. De realiteit is dat ondernemers dagelijks te maken hebben met cyberdreigingen. Bedrijven moeten zich weren tegen deze dreigingen en voldoende investeren in beveiliging. De cyberrisico's voor ondernemers zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk tot de uitval van productiefaciliteiten waardoor de continuïteit van het bedrijf acuut in gevaar komt.

Waarom de 5 basisprincipes?

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen zijn opgesteld om ondernemers te helpen de basisbeveiliging in te laten stellen. Ondernemers die de 5 basisprincipes opvolgen, vergroten hun weerbaarheid tegen cyberrisico's die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.

Voor wie?

De 5 basisprincipes zijn zo opgesteld dat iedere ondernemer, of die nu zzp'er of mkb'er is, ermee uit de voeten kan. De maatregelen zijn toegankelijk en praktisch opgeschreven. Wacht dus niet langer en ga direct aan de slag zodat jouw bedrijf weerbaarder is tegen cyberrisico's. Grote ondernemingen met een eigen ICT-afdeling zijn niet direct de doelgroep van de basisprincipes.

VIDEO: De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen
Als ondernemer wil je niet dat je bedrijfsvoering wordt verstoord door cyberrisico's.
[We zien een winkelstraat.]

Zorg daarom dat je weerbaar bent tegen cyberdreigingen.
[We zien een rijtje personen in het bedrijfsgebouw. Iedereen is lekker aan het werk op verschillende devices.]

Moeilijk is het niet. Het begint met deze 5 basisprincipes.
[We zien de hoofdpersoon staan met een klembord in zijn hand.]

[1] Maak vandaag nog een inventarisatie: bepaal welke onderdelen en informatie bedrijfskritisch en gevoelig zijn.
[We zoomen in op het klembord met een lijst (niet leesbaar) met daarboven "inventarisatie". De lijst krijgt groene vinkjes.]

Zo voorkom je bijvoorbeeld het lekken van gegevens of verstoring van je bedrijfsvoering.
[We zien een bordje op de voordeur veranderen van "We zijn open" naar "Sorry, gesloten"]

[2] Kies de meest veilige instellingen voor apparatuur, software en internetverbinding.
[We zien een computerscherm: we kiezen "wijzig nu" en een sterk password (wordt aangegeven door programma).]

Zo kunnen cybercriminelen je systemen niet binnendringen.
[We zien nu een cybercrimineel achter een scherm zitten en zien op zelfde scherm als daarnet en tevergeefs 0000 intikken.]

[3] Houd apparaten en software up-to-date.
[We zien een computerscherm: we kiezen "nu installeren".]

Zo voorkom je vervelende verrassingen.
[We zien onze persoon een presentatie geven voor een groot scherm (zit aangesloten op de laptop) Op het grote scherm zien we: "toegang geblokkeerd"]

[4] Geef mensen alleen toegang tot systemen en data die ze nodig hebben.
[We zien een medewerker op kantoor achter zijn computer zitten. Hij klikt op een link naar een map 'directie' en krijgt de melding "toegang geweigerd".]

Zo voorkom je onaangename situaties.
[We zien de medewerker met een mapje papieren waarop staat "Bedrijfsgeheimen." Hij gaat een kantoorgebouw binnen waarop "de concurrent" staat.]

[5] En bescherm jezelf tegen virussen en andere malware
[We zien iemand voor een presentatie staan met een beeldscherm, collega's rond een vergadertafel en op het scherm een usb-stick met een kruis erdoor.

Zo voorkom je dat een virus zich razendsnel kan verspreiden over je bedrijfsnetwerk.
[We zien één persoon een usb-stick in de usbpoort van de laptop steken.
We zien nu bij onze eerste persoon een rood kruis verschijnen, en snel daarna bij de rest van de collega's ook. Als een soort domino-effect.]

Je kúnt weerbaarder worden tegen cyberdreigingen
[We zien nu de film terugspoelen (met geluids- en beeldeffect van videoband die terugspoelt)]

Als je steeds de 5 basisprincipes toepast in je bedrijf
[Hacker kan niet inloggen op de computer, een ondernemer sluit een deal met een klant en bordje: "we zijn open" verschijnt]

Meer weten over veilig digitaal ondernemen? Ga naar Digital Trust Center.nl
["Meer weten? www.digitaltrustcenter.nl"]

1. Inventariseer kwetsbaarheden

Inventariseer de ICT-onderdelen, kwetsbaarheden en maak een risico-analyse. Bij risico's kijk je naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid.

2. Kies veilige instellingen

Controleer de instellingen van apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch 'aan' staan.

3. Voer updates uit

Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Installeer beveiligingsupdates direct. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie.

4. Beperk toegang

Definieer per medewerker tot welke systemen en data toegang vereist is om te kunnen werken. Zorg dat toegangsrechten worden aangepast als iemand een nieuwe functie krijgt of bij de onderneming vertrekt.

5. Voorkom virussen en andere malware

Er zijn 4 manieren om malware te voorkomen: Stimuleer veilig gedrag van medewerkers, gebruik een antivirusprogramma, download apps veilig en beperk de installatiemogelijkheden van software.

Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid

Hoe staat jouw bedrijf ervoor met de basisprincipes? Om je hiermee op weg te helpen, hebben we de Basisscan Cyberweerbaarheid ontwikkeld. Deze scan kun je in 5 minuten uitvoeren en geeft je inzicht in de cyberweerbaarheid van je onderneming aan de hand van de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.

Downloads

Leuke hand-out nodig om de basis van veilig digitaal ondernemen met je personeel of collega's te delen? Print deze downloads uit op A3- of A4- formaat. Of deel PDF van de poster eenvoudig digitaal.

Samenwerken?

We hechten veel waarde aan samenwerken op het gebied van cybersecurity. Daarom hebben we een aantal toolkits boordevol cybercontent zoals handleidingen, animaties, video's en infografics klaarstaan voor gemeenten, brancheorganisaties en samenwerkingsverbanden. Alle producten dragen bij aan de vergroting van de cyberweerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven.

Aan de slag met cybersecurity

Ga vandaag aan de slag met het verbeteren van de online veiligheid van je bedrijf en bekijk het eerste basisprincipe.