Toolkit voor samenwerkingsverbanden

Voor cybersecurity samenwerkingsverbanden heeft het DTC een aantal behulpzame producten klaargezet. Bekijk wat er in de Toolkit voor Samenwerkingsverbanden zit en doe er je voordeel mee.

Tools voor Samenwerking

Voorwaarden

Samenwerkingsvoorwaarden

Op aanvraag

Vanuit het Digital Trust Center hebben we een aantal criteria opgesteld die ons helpen bij de intake van nieuwe samenwerkingsinitiatieven. We gaan voor een optimale samenwerking om dit te bewerkstelligen stellen we een aantal voorwaarden voorafgaand aan de samenwerking.

Handreiking

Opstellen Samenwerkingsovereenkomst

PDF | 808 kb

Deze handreiking is bedoeld voor bestaande en toekomstige samenwerkingsverbanden, die de afspraken met hun samenwerkingspartners formeel willen vastleggen.

Handreiking

NCSC - Start een Ketensamenwerking

PDF | 1,3 Mb

Om aan de slag te gaan met het versterken van de digitale ketenweerbaarheid, heeft het NCSC in samenwerking met zijn partners een handreiking opgesteld. Hierin wordt een stappenplan met drie fases gepresenteerd om te komen tot een succesvolle ketensamenwerking.

Handreiking

NCSC - Start een regionale samenwerking

PDF | 2,2 Mb

Om aan de slag te gaan met het versterken van je regionale samenwerking, heeft het NCSC samen met zijn partners een handreiking opgesteld. In deze handreiking worden aan de hand van drie fases concrete stappen genoemd om tot een succesvolle regionale samenwerking te komen.

Handreiking

NCSC - Start een ISAC

PDF | 960 kb

Wil je sectoraal samenwerken ter versterking van de digitale weerbaarheid in je sector? Download dan de handreiking die het NCSC samen met het DTC en de ISAC's heeft opgesteld. Hierin worden drie fases gepresenteerd om te komen tot een succesvolle samenwerking en deze te bestendigen.

Handreiking

NCSC - Haal meer uit je ISAC

PDF | 1,6 Mb

Meer uit je ISAC halen?
Om te weten waar je naartoe wil groeien met je ISAC voor sectorale samenwerking, is het van belang om te weten waar je staat. Deze checklist helpt je hierbij.

Best Practises

Organiseer een Cybersecurity Roadshow

PDF | 899 Kb

In deze handreiking geven we je concrete handvatten en tips om een cybersecurity roadshow te organiseren voor ondernemers binnen je samenwerkingsverband.

Best Practices

Ontwikkel een Cybersecurity Scan

PDF | 1,3 Mb

Wil je een cybersecurity scan aanbieden aan bedrijven? Gebruik deze handreiking als praktische leidraad.

Introductie in cybersecurity

Poster

Wees voorbereid op een cyberincident

PDF | 504 kb

Als jouw IT-systemen niet meer werken, is deze print van onschatbare waarde! Weet wat je moet doen ingeval van een cyberincident. In de meeste gevallen zul je hulp van anderen nodig hebben. Deze factsheet biedt overzicht van belangrijke partijen waarmee je in contact kan komen.

Infografic

Mythen en Feiten

PDF | 718 kb

Bewustwording is het halve werk. Daarom hebben we een aantal veel voorkomende stellingen over cybersecurity op een rijtje gezet. Deze stellingen worden onderbouwd of ontkracht. Leuke introductie in cyber.

Infografic

In 10 stappen starten met cybersecurity 

PDF |  981 kb

Starten met de digitale veiligheid van je bedrijf? Check deze flyer hoe je in 10 stappen een grote sprong maakt met cybersecurity. Overzichtelijke hand-out.

Video

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

5 downloadable animatievideo's 

De 5 basisprincipes zijn zo opgesteld dat iedere ondernemer, of die nu zzp'er of mkb'er is, ermee uit de voeten kan. De maatregelen zijn toegankelijk en praktisch vormgegeven in een korte animatie.

Infografic

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

PDF | 2,1 Mb

Leuke hand-out nodig om de basis van veilig digitaal ondernemen met medewerkers te delen? Print deze download uit op A3- of A4- formaat. Of deel PDF van de poster eenvoudig digitaal.

Flyer

DTC 'company card'

PDF | 496 kb

Overzicht van de online kanalen waar het DTC haar informatie en advies voor ondernemers beschikbaar stelt. Handig voor bij een campagne of presentatie.

Mini-campagnes

Campagnematerialen

Back-up maken

Op aanvraag

Bewustwording is het halve werk. Daarom hebben we een aantal mini-campagnes opgetuigd. Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over nut en noodzaak van een goede back-up van bedrijfsgegevens.

Campagnematerialen

Phishing

Op aanvraag

Wat is phishing? Hoe herken je het? En wat voor gevolgen kan het hebben? Bewustwording is het halve werk. Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over nut en noodzaak om phishing te herkennen en voorkomen.

Campagnematerialen

Thuiswerken

Op aanvraag

Thuiswerken gebeurt meer dan ooit tevoren. Hoe veilig is dat? Hoe weet je zeker dat je bedrijfsgegevens beschermd zijn? Bewustwording is het halve werk. Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over nut en noodzaak van veilige instellingen voor thuiswerken.

Campagnematerialen

IT-leverancier

Op aanvraag

Veel ondernemers hebben een IT-leverancier. Hoe leg je de verantwoordelijkheden vast? Welke afspraken zijn nodig om te maken? Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over het maken van afspraken met een IT-leverancier.

Nieuwsbrief content

Cybersecurity informatie voor ondernemers

Op aanvraag.

Dit is een panklare tekst over cybersecurity voor ondernemers. Het bevat de belangrijkste informatie over de manieren om ondernemers weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit. Deze content kun je gebruiken, inkorten of weglaten in bijvoorbeeld nieuwsbrief of website.

Content on demand

Content op maat

Op aanvraag

Heb je voor een cybersecurity campagne content nodig? Over phishing, ransomware, back-ups maken, automatische updaten en andere cybersecurity onderwerpen? Aarzel niet om content bij ons aan te vragen voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief, magazine, website etc.

Video

Ondernemers vertellen

MP4 HD | 80,6 MB
Bekijk deze video

Op een maandag in februari 2020 gaat het mis. Gerke van de Ven is samen met Ester Böinck oprichter en eigenaar van Boven en Dean. De eerste die merkt dat er iets mis is, is de office manager. Hij start het systeem op en merkt op dat het uiterlijk van documenten op de pc is veranderd, en dat hij deze niet kan openen. Gerke vertelt over de ransomware-aanval op haar bedrijf.

Verhaal

Ondernemers vertellen

Advocatenkantoor slachtoffer van ransomware-aanval

Via een link in een e-mail gaf Rein Advocaten & Adviseurs criminelen onbedoeld toegang tot belangrijke bestanden. De eis: € 5.750 in bitcoins. 'Een goede back-up was onze redding', vertelt Jeroen Sprangers.

Video

Ondernemers vertellen

MP4 HD | 305.4 MB
Bekijk deze video

Anton Klapwijk is de trotse eigenaar van een kaas- en worstenwinkel in Leeuwarden. Hij is zoals vele ondernemers zo druk met ondernemen, dat hij niet aan zijn digitale veiligheid toekomt. Mede daardoor is hij kwetsbaar voor cyberaanvallen. Een IT-scan door studenten leverde Anton het inzicht en de oplossingen.

Actualiteit

Informatievoorziening

Start of Week

Afbeelding Start of Week DTC

E-mail nieuwsbrief | Op aanvraag

Het DTC verzamelt en deelt op een structurele basis per e-mail nieuwsbrief actuele informatie over ontwikkelingen, dreigingen en kwetsbaarheden met de aangesloten samenwerkingsinitiatieven.

Informatievoorziening

NCSC nieuwsberichten

E-mail nieuwsbrief | Op aanvraag

Het DTC verzamelt en deelt op een structurele basis per e-mail nieuwsbrief actuele informatie over ontwikkelingen, dreigingen en kwetsbaarheden met de aangesloten samenwerkingsinitiatieven.

Informatievoorziening

Actuele dreigingsinformatie

E-mail ad hoc | Op aanvraag

De actualiteit direct in je mailbox? Het DTC verzamelt en deelt op structurele basis per e-mail actuele informatie over ontwikkelingen, dreigingen en kwetsbaarheden.

Informatiedeling

Om de Nederlandse samenleving weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen, kan het delen van cybersecurity informatie tussen organisaties helpen. Het helpt organisaties om risico’s beter in te schatten en passende maatregelen te treffen.

Factsheet

Soorten Cybersecurity Informatie

Afbeelding Rapport Soorten Cybersecurity Informatie
PDF | 120 Kb

Deze factsheet geeft een overzicht van soorten cybersecurity informatie en een manier waarop deze ingedeeld kan worden. De factsheet draagt bij aan het concretiseren van de behoefte of de beschikbaarheid van verzamelde en uitgewisselde informatie.

Factsheet

Deelnemersclassificatie

PDF | 122 Kb

Deze factsheet geeft een mogelijke indeling van deelnemers weer die rekening houdt met informatiebehoefte en verwerkingscapaciteiten. Met behulp van deze indeling kunnen samenwerkingsverbanden en de aangesloten organisaties geïnspireerd worden om te kunnen bepalen welke informatie bij wie terecht moet komen.

Factsheet

Informatiedeling binnen de keten

Interactievormen en taken & rollen - de methode

Afbeelding Rapport Informatiedeling binnen de keten
PDF | 370 Kb

Deze factsheet bevat de ‘Methode voor het (door)ontwikkelen van cybersecurity informatiedeling binnen DTC samenwerkingsverbanden'. De methode kent zes stappen. Aan de hand van deze 6 stappen kan cybersecurity informatiedeling worden geanalyseerd en (door)ontwikkeld.

Zoek je iets anders?

Neem contact op met:

Jacco van der Kolk

j.f.vanderkolk@minezk.nl

06 11 04 23 15

Op zoek naar een specifiek cybersecurity onderwerp?

Onze cybersecurity adviseurs hebben veel cybersecurity onderwerpen beschreven op deze website. Staat het onderwerp waar jij meer van wilt weten in de lijst van Informatie en Advies?

Niet in de lijst? Laat het ons weten, dan buigen we ons erover.