Sluit

Toolkit voor Brancheorganisaties

Voor brancheorganisaties die veilig digitaal ondernemen willen stimuleren, heeft het DTC een handige toolkit samengesteld. De cybersecurity toolkit voor brancheorganisaties zit boordevol met handleidingen, video's en templates om de bewustwording en weerbaarheid in cybersecurity te verhogen. Aarzel niet om deze producten te gebruiken in de communicatie naar de ondernemers in de branche.

 

Voorbeelden van hergebruik van informatie

Benieuwd hoe andere (branche)organisaties de informatie van DTC hergebruiken? Bekijk deze websites voor inspiratie:

Webinar voor Brancheorganisaties

Terugkijken: Informatiesessie voor Brancheorganisaties

Op 30 november 2021 was er speciaal voor Brancheorganisaties een online informatiesessie. Benieuwd hoe we samen ondernemers cyberbewust en -weerbaar kunnen maken, kijk dan dit webinar terug.

Introductie in cybersecurity

Video

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

5 downloadable animatievideo's 

De 5 basisprincipes zijn zo opgesteld dat iedere ondernemer, of die nu zzp'er of mkb'er is, ermee uit de voeten kan. De maatregelen zijn toegankelijk en praktisch vormgegeven in een korte animatie.

Infografic

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

PDF | 2,1 Mb

Leuke hand-out nodig om de basis van veilig digitaal ondernemen met medewerkers te delen? Print deze download uit op A3- of A4- formaat. Of deel PDF van de poster eenvoudig digitaal.

Flyer

Phishing Bingo

jpg | 428 kb

Hoeveel bingo vakjes kun jij afstrepen met de phishingmail die je ontvangen hebt? Heb je meer vakjes aangekruist dan je collega? Speel Phishing Bingo en trap er niet meer in.

Infografic

In 10 stappen starten met cybersecurity 

PDF | 981 kb

Starten met de digitale veiligheid van je bedrijf? Check deze flyer hoe je in 10 stappen een grote sprong maakt met cybersecurity. Overzichtelijke hand-out.

Infografic

Mythen en Feiten

PDF | 718 kb

Bewustwording is het halve werk. Daarom hebben we een aantal veel voorkomende stellingen over cybersecurity op een rijtje gezet. Deze stellingen worden onderbouwd of ontkracht. Leuke introductie in cyber.

Poster

Wees voorbereid op een cyberincident

PDF | 504 kb

Als jouw IT-systemen niet meer werken, is deze print van onschatbare waarde! Weet wat je moet doen ingeval van een cyberincident. In de meeste gevallen zul je hulp van anderen nodig hebben. Deze factsheet biedt overzicht van belangrijke partijen waarmee je in contact kan komen.

Scans en interactieve tools

Scan

Basisscan Cyberweerbaarheid

Hoe staat het met jouw cyberveiligheid?

Als ondernemer is het belangrijk om je cyberweerbaarheid op orde te hebben. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Deze scan geeft je in ca. 5 minuten inzicht in de digitale veiligheid van je organisatie.

Naar de Basisscan

Interactieve tool

Wegwijzer voor Cybersecurity Initiatieven

Waar kun je terecht voor hulp bij het verhogen van je digitale weerbaarheid? Er zijn veel cybersecurity initiatieven in Nederland die zich ten doel stellen om een hoger niveau van cyberweerbaarheid in de keten, branche of regio te bereiken. Gebruik de filters van deze zoektool om snel te zien waar jij terecht kunt met een vraag over of hulp bij cybersecurity-onderwerpen.

Naar de Cybersecurity Wegwijzer

Scan

Check je risicoklasse

Wil je weten welke cybersecurity maatregelen passen bij jouw organisatie? Ontdek in welke risicoklasse jouw bedrijf zit door 11 vragen te beantwoorden. Ga daarna gericht aan de slag de maatregelen die bij deze risicoklasse passen.

Naar de Risicoklassentool

Interactieve tool

Test je Back-up

Natuurlijk maak je een back-up van je bedrijfsgegevens. Maar is je back-up ook kwalitatief goed? Check het via het Test-tooltje.

Interactieve tool

Automatisch updaten?

Is het voor jouw bedrijf verstandig om je software automatisch te updaten tegen beveiligingslekken? Dat hangt er van af wat voor software je gebruikt. Met dit tooltje weet je snel of automatisch updaten verstandig is.

Naar de Update-test

Scan

Security check voor ICS en OT

Zijn je ICS of OT-apparaten veilig voor cybercriminelen? De Security Check Procesautomatisering is een interactieve zelfscan die inventariseert of je voldoende beveiligingsmaatregelen hebt getroffen. Ontvang ook advies en een handige checklist van actiepunten.

Naar de Security Check Procesautomatisering

Mini-campagnes

Campagnematerialen

Thuiswerken

Op aanvraag

Thuiswerken gebeurt meer dan ooit tevoren. Hoe veilig is dat? Hoe weet je zeker dat je bedrijfsgegevens beschermd zijn? Bewustwording is het halve werk. Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over nut en noodzaak van veilige instellingen voor thuiswerken.

Campagnematerialen

Phishing

Op aanvraag

Wat is phishing? Hoe herken je het? En wat voor gevolgen kan het hebben? Bewustwording is het halve werk. Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over nut en noodzaak om phishing te herkennen en voorkomen.

Campagnematerialen

Back-up maken

Op aanvraag

Bewustwording is het halve werk. Daarom hebben we een aantal mini-campagnes opgetuigd. Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over nut en noodzaak van een goede back-up van bedrijfsgegevens.

Campagnematerialen

Afspraken met IT-leverancier

Op aanvraag

Veel ondernemers hebben een IT-leverancier. Hoe leg je de verantwoordelijkheden vast? Welke afspraken zijn nodig om te maken? Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over het maken van afspraken met een IT-leverancier.

Campagnematerialen

Basisscan Cyberweerbaarheid

Op aanvraag

Het DTC biedt een Basis Weerbaarheidsscan aan voor ondernemers om de cyberweerbaarheid inzichtelijk én op orde te krijgen. Deze scan is vrij toegankelijk. Tevens bieden we promotiemateriaal aan om de scan onder de aandacht te krijgen bij je doelgroep.

Content on demand

Content op maat

Op aanvraag

Heb je voor een cybersecurity campagne content nodig? Over phishing, ransomware, back-ups maken, automatische updaten en andere cybersecurity onderwerpen? Aarzel niet om content bij ons aan te vragen voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief, magazine, website etc.

Ondernemersverhalen

Video

Ondernemers vertellen

MP4 HD | 80,6 MB
Bekijk deze video

Op een maandag in februari 2020 gaat het mis. Gerke van de Ven is samen met Ester Böinck oprichter en eigenaar van Boven en Dean. De eerste die merkt dat er iets mis is, is de office manager. Hij start het systeem op en merkt op dat het uiterlijk van documenten op de pc is veranderd, en dat hij deze niet kan openen. Gerke vertelt over de ransomware-aanval op haar bedrijf.

Verhaal

Ondernemers vertellen

Advocatenkantoor slachtoffer van ransomware-aanval

Via een link in een e-mail gaf Rein Advocaten & Adviseurs criminelen onbedoeld toegang tot belangrijke bestanden. De eis: € 5.750 in bitcoins. 'Een goede back-up was onze redding', vertelt Jeroen Sprangers.

Video

Ondernemers vertellen

MP4 HD | 305.4 MB
Bekijk deze video

Anton Klapwijk is de trotse eigenaar van een kaas- en worstenwinkel in Leeuwarden. Hij is zoals vele ondernemers zo druk met ondernemen, dat hij niet aan zijn digitale veiligheid toekomt. Mede daardoor is hij kwetsbaar voor cyberaanvallen. Een IT-scan door studenten leverde Anton het inzicht en de oplossingen.

Verhaal

Ondernemers vertellen

Hacker kraken e-mailaccount van softwarebedrijf

Een softwarebedrijf viel in 2020 ten prooi aan cybercriminelen die op slinkse wijze de tweefactorauthenticatie omzeilden en toegang kregen tot een e-mailaccount en openstaande facturen. Ondernemer Jan-Willem van Crevel vertelt over de slinkse methoden die de hackers gebruikten bij hun poging tot factuurfraude.

Verhaal

Ondernemers vertellen

Ransomware aanval op een drogisterij

Wilma is eigenaar van een drogisterij in Leidschendam. Een cyberaanval was niet iets waar ze zich zorgen om maakte, totdat de pc opeens gehackt bleek. Een klassiek geval van ransomware. Al haar bedrijfsbestanden was ze kwijt. Ook haar privé foto's. Wilma vertelt haar verhaal om andere ondernemers te waarschuwen. Ze heeft ook praktische tips om je bedrijf te beschermen.

Verhaal

Ondernemers vertellen

"De menselijke natuur vormt het grootste veiligheidsrisico"

Wendy is zich als eigenaar van een middelgroot bedrijf in de HR-branche bewust van de uitdaging om haar bedrijf veilig te maken voor cyberaanvallen. "Niet alleen moet je je goed verdiepen in alle soorten hacks en de ICT-oplossingen, ook moet je constant alert zijn op phishing en zorgen dat je medewerkers dat ook zijn en blijven. De mens is hierin de zwakste schakel."

Handreikingen

Voorwaarden

Samenwerkingsvoorwaarden

Op aanvraag

Vanuit het Digital Trust Center hebben we een aantal criteria opgesteld die ons helpen bij de intake van nieuwe samenwerkingsinitiatieven. We gaan voor een optimale samenwerking om dit te bewerkstelligen stellen we een aantal voorwaarden voorafgaand aan de samenwerking.

Twopager Cyberveiligheid

 

Een van de grootste kwetsbaarheden voor cyberveiligheid in het mkb is het gedrag van medewerkers: met één verkeerde muisklik kan het bedrijf al geraakt worden door cybercriminelen. In 2020 heeft MKB Nederland een effectieve aanpak laten ontwikkelen door Inspire to Act en de Haagse Hogeschool om medewerkers te stimuleren verdachte e-mails intern te melden. De gedragsaanpak is getest binnen het mkb-metaal.

Vertel het ons:

Actualiteit

Informatievoorziening

Start of Week

Afbeelding Start of Week DTC

Wekelijks bericht | Via de community

Het DTC verzamelt en deelt op een structurele basis actuele informatie over ontwikkelingen, dreigingen en kwetsbaarheden met de aangesloten samenwerkingsinitiatieven. Sluit je aan bij de DTC Community en ontvang de Start of Week.

Informatievoorziening

Actuele dreigingsinformatie

community

Ad hoc notificatie | Via de community

De actualiteit direct in je mailbox? Het DTC verzamelt op structurele basis actuele informatie over dreigingen en kwetsbaarheden en deelt deze via de DTC Community.

Podcasts

Let's talk about hacks!

Podcaster Robin Rotman gaat in april en mei 2021 gesprek met verschillende experts over hacken, cybersecurity en digitale weerbaarheid. Alle 4 afleveringen belichten een invalshoek van hacks.

Naar deze podcasts

Zoek je andere cybersecurity informatie?

Neem contact op met:

Rajko Smaak

r.smaak@minezk.nl

06 29 20 65 73

Op zoek naar een specifiek cybersecurity onderwerp?

Onze cybersecurity adviseurs hebben veel cybersecurity onderwerpen beschreven op deze website. Staat het onderwerp waar jij meer van wilt weten in de lijst van Informatie en Advies?

Niet in de lijst? Laat het ons weten, dan buigen we ons erover.