Sluit

Toolkit voor Brancheorganisaties

Voor brancheorganisaties die veilig digitaal ondernemen willen stimuleren, heeft het DTC een handige toolkit samengesteld. De cybersecurity toolkit voor brancheorganisaties zit boordevol met handleidingen, video's en templates om de bewustwording en weerbaarheid in cybersecurity te verhogen. Aarzel niet om deze producten te gebruiken in de communicatie naar de ondernemers in de branche.

 

Voorbeelden van hergebruik van informatie

Benieuwd hoe andere (branche)organisaties de informatie van DTC hergebruiken? Bekijk deze websites voor inspiratie:

Webinar voor Brancheorganisaties

Terugkijken: Informatiesessie voor Brancheorganisaties

Op 30 november 2021 was er speciaal voor Brancheorganisaties een online informatiesessie. Benieuwd hoe we samen ondernemers cyberbewust en -weerbaar kunnen maken, kijk dan dit webinar terug.

Introductie in cybersecurity

Bellijst_Gekanteld_3

Wees voorbereid op een cyberincident

Als jouw IT-systemen niet meer werken, is deze print van onschatbare waarde! Deze bellijst geeft een overzicht van belangrijke partijen waarmee je in contact kan komen.

Fraudefabels_Gekanteld_3

Online fraude fabels

We onderschatten vaak het risico op online fraude in het bedrijfsleven. Dat komt door fabels en onterechte aannames. Lees welke fabels er leven. 

Checklist_Gekanteld_3

Starten met cybersecurity

Starten met de digitale veiligheid van je bedrijf? Check met deze flyer hoe je een grote sprong maakt met cybersecurity. 

Phishing_Bingo_Thumbnail3

Phishing Bingo

Hoeveel bingo vakjes kun jij afstrepen met de phishingmail die je ontvangen hebt? Heb je meer vakjes aangekruist dan je collega? Speel Phishing Bingo en trap er niet meer in.
Basisprincipes_Gekanteld

Basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

Leuke hand-out nodig om de basis van veilig digitaal ondernemen met medewerkers te delen? Print de flyer uit of deel PDF eenvoudig digitaal.
Basisprincipes_Video_Gekanteld

Basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

De 5 basisprincipes zijn zo opgesteld dat iedere ondernemer ermee uit de voeten kan. De maatregelen zijn toegankelijk en praktisch vormgegeven in 5 downloadbare animatievideo's

Quizzen en tests

Backup_Overzicht

Test je Back-up

Natuurlijk maak je een back-up van je bedrijfsgegevens. Maar is je back-up ook kwalitatief goed? Check het via het Test-tooltje.
Phishingquiz_Overzicht

Herken jij Phishing?

Weet jij al genoeg over de verschillende technieken die cybercriminelen inzetten om jou of de organisatie waar je werkt op te lichten? 

Fraudequiz_Overzicht

Test je kennis over online fraude

Test je kennis over de meest voorkomende soorten online fraude in het zakelijke verkeer met de 8 vragen in deze Fraude Quiz.

Scans en interactieve tools

Cyber_Veilig_Check

CyberVeilig Check voor zzp en mkb

Starten met de cyberveiligheid van je bedrijf? Weet binnen 5 minuten wat je vandaag zelf kunt doen om een begin te maken. Download je eigen actielijst en ga aan de slag met praktische instructies en tips.

Basisscan_Overzicht

Basisscan Cyberweerbaarheid

Als ondernemer is het belangrijk om je cyberweerbaarheid op orde te hebben. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Deze scan geeft je in ca. 5 minuten inzicht in de digitale veiligheid van je organisatie.

Wegwijzer_Overzicht

Wegwijzer voor Cybersecurity Initiatieven

Er zijn veel cybersecurity initiatieven die een hoger niveau van cyberweerbaarheid in de keten, branche of regio willen bereiken. Gebruik deze zoektool om te zien waar je terecht kunt.
Risicoklasse_Overzicht

Check je risicoklasse

Wil je weten welke cybersecurity maatregelen passen bij jouw organisatie? Ontdek in welke risicoklasse jouw bedrijf zit en ga daarna gericht aan de slag de bijbehorende maatregelen.
OT_Overzicht

Security check voor ICS en OT

Zijn je ICS of OT-apparaten veilig voor cybercriminelen? De Security Check Procesautomatisering is een interactieve zelfscan die inventariseert of je voldoende beveiligingsmaatregelen hebt getroffen. 
Update_Tool_Overzicht

Automatisch updaten?

Is het voor jouw bedrijf verstandig om je software automatisch te updaten tegen beveiligingslekken? Dat hangt er van af wat voor software je gebruikt. Met dit tooltje weet je snel of automatisch updaten verstandig is.

Campagnes

Back-ups maken

Back-up icon

Bewustwording is het halve werk. Daarom hebben we een aantal mini-campagnes opgetuigd. Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over nut en noodzaak van een goede back-up van bedrijfsgegevens. Op aanvraag.

Phishing

Phishing icon

Wat is phishing? Hoe herken je het? En wat voor gevolgen kan het hebben? Bewustwording is het halve werk. Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over nut en noodzaak om phishing te herkennen en voorkomen. Op aanvraag.

Thuiswerken

Thuiswerken icon

Thuiswerken gebeurt meer dan ooit tevoren. Hoe weet je zeker dat je bedrijfsgegevens beschermd zijn? Bewustwording is het halve werk. Vraag materialen aan om bedrijven te informeren over nut en noodzaak van veilige instellingen voor thuiswerken. Op aanvraag.

IT-leverancier

Icon IT

Veel ondernemers hebben een IT-leverancier. Hoe leg je de verantwoordelijkheden vast? Welke afspraken zijn nodig om te maken? Vraag bij het DTC materialen aan om bedrijven te informeren over het maken van afspraken met een IT-leverancier. Op aanvraag.

Cybersecurity informatie voor ondernemers

CIVO icon

Dit is een panklare tekst over cybersecurity voor ondernemers. Het bevat informatie over de manieren om ondernemers weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit. Deze content kun je bijvoorbeeld gebruiken in een nieuwsbrief of op een website. Op aanvraag.

Content op maat

COM icon

Heb je voor een cybersecurity campagne content nodig? Over phishing, online fraude, wachtwoorden, back-ups maken, updaten of andere cybersecurity onderwerpen? Aarzel niet om content bij ons aan te vragen. Op aanvraag.

Ondernemersverhalen

Royal_Dirkzwager_Overzicht

Gevaar op zee na hack bij maritieme dienstverlener

Ongeveer een kwart van de olieplatforms in het Nederlandse deel van de Noordzee wordt op afstand bewaakt door Royal Dirkzwager. Maar stel je voor dat de systemen uitvallen en er geen enkel signaal meer binnenkomt op de controlekamer. Dan liggen er mogelijk catastrofale gevolgen ligt op de loer.

Volvo overzicht

Volvo-dealer uit Noord-Holland wordt slachtoffer van ransomware-aanval

Volvo-dealer Ton van Kuyk uit Alkmaar werd begin 2023 slachtoffer van een ransomware-aanval. Financieel directeur Jack Ros legt uit waarom het bedrijf niet is ingegaan op de eis van de hackers, zo'n 300.000 dollars in Bitcoins. Gelukkig waren er back-ups om de bedrijfsprocessen weer snel op gang te krijgen.

De Ruijter overzicht

Adviesbureau slachtoffer van zakelijke identiteitsfraude

Eigenaar Edwin de Ruijter van adviesbureau De Ruijter ontdekte dat de goede naam van zijn bedrijf wordt misbruikt om mensen op te lichten. Oplichters gebruiken een bijna zelfde bedrijfsnaam om geld bij slachtoffers af te troggelen. Met een advertentie lokken ze mensen naar een nepwebsite voor een neplening.

Bbio overzicht

Productie poliovaccin in Bilthoven komt bijna tot stilstand na cyberaanval

Jaarlijks produceert Bilthoven Biologicals miljoenen doses poliovaccins voor het programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar de vaccinproductie kwam bijna tot stilstand toen het bedrijf in september 2022 slachtoffer werd van een ransomware-aanval. "Deze cybercriminelen spelen met mensenlevens."

Royal Smilde overzicht

Voedingsmiddelenbedrijf betrapt hackers op heterdaad

Voedingsmiddelenbedrijf Royal Smilde was het slachtoffer van een ransomeware-aanval, maar gelukkig konden ze de daders op heterdaad betrappen. De schade bleef beperkt, mede dankzij de back-ups. Maar het had niet veel gescheeld of het was fout afgelopen. Wat heeft Royal Smilde gedaan om deze aanval af te weren?"

Ondernemers_Vertellen_Overzicht

Ondernemend Nederland vertelt

Door ervaringsverhalen te delen kunnen ondernemers elkaar inspireren en aanmoedigen om de cyberweerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven naar een hoger plan te tillen. Welke succesverhalen zijn er? Wat kunnen we leren van ondernemers die met een cyberincident te maken hebben gehad? Ondernemend Nederland vertelt!

Handreikingen

Samenwerkingsvoorwaarden

Voorwaarden icon

Vanuit het Digital Trust Center hebben we een aantal criteria opgesteld die ons helpen bij de intake van nieuwe samenwerkingsinitiatieven. We gaan voor een optimale samenwerking om dit te bewerkstelligen stellen we een aantal voorwaarden voorafgaand aan de samenwerking. Op aanvraag.

Twopager Cyberveiligheid

Een van de grootste kwetsbaarheden voor cyberveiligheid in het mkb is het gedrag van medewerkers: met één verkeerde muisklik kan het bedrijf al geraakt worden door cybercriminelen. In 2020 heeft MKB Nederland een effectieve aanpak laten ontwikkelen door Inspire to Act en de Haagse Hogeschool om medewerkers te stimuleren verdachte e-mails intern te melden. De gedragsaanpak is getest binnen het mkb-metaal.

  1. Twopager
  2. Samenvatting van de proeftuin

Actualiteiten

DTC_Community_Overzicht

In de vertrouwde, online DTC Community kun je kennis, informatie en ervaring rondom cyberveiligheid delen met ruim 3.000 cyberexperts, IT-professionals en ondernemers. Blijf op de hoogte van actuele dreigingsinformatie en meld je aan bij de DTC Community.

Weekupdate_Overzicht

Het DTC verzamelt en deelt op een structurele basis actuele informatie over ontwikkelingen, dreigingen en kwetsbaarheden met de aangesloten samenwerkingsinitiatieven. Sluit je aan bij de DTC Community en ontvang de DTC Weekupdate.

Vertel het ons:

Zoek je andere cybersecurity informatie?

Neem contact op met:

Evi Gimbrère

e.a.m.gimbrere@minezk.nl

06 50 01 78 47

Op zoek naar een specifiek cybersecurity-onderwerp?

Onze cybersecurity adviseurs hebben veel cybersecurity-onderwerpen beschreven op deze website. Staat het onderwerp waar jij meer van wilt weten in de lijst van Informatie en Advies? Niet in de lijst? Laat het ons weten, dan buigen we ons erover.