Sluit
server

DTC onderzoekt schaalbaarheid van waarschuwingsdienst in een pilot

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft als taak ondernemend Nederland digitaal weerbaar te maken. Om dit doel te realiseren ontwikkelt ze een nieuwe service: het waarschuwen van individuele bedrijven bij ernstige cyberdreigingen.

 

Bedrijfsspecifieke dreigingsinformatie delen

Het DTC waarschuwt niet-vitale bedrijven wanneer er sprake is van specifieke, ernstige cyberdreigingen. Dit zijn actuele cyberaanvallen of kwetsbaarheden in bedrijfsapplicaties die een grote kans op misbruik hebben en potentieel veel schade kunnen aanrichten. De relevante informatie die het DTC ontvangt van vertrouwde partners zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), wordt indien nodig gebruikt om te delen met individuele bedrijven en organisaties in Nederland. Zo kunnen bedrijven maatregelen treffen om schade te voorkomen of te beperken.

Inschrijven voor deze pilot is niet meer mogelijk. Wil je voor je bedrijf snel op de hoogte zijn van algemene urgente dreigingsinformatie? Gebruik dan de RSS-feed of sluit je aan bij de DTC Community.

Schaalbaarheid vergroten via een pilot

Het DTC heeft een doelgroep van ca. 2 miljoen bedrijven. Er ligt een uitdaging om deze waarschuwingsdienstverlening op te schalen zodat we ook bij een grootschalige cyberincidenten effectief kunnen zijn. Daarom zijn we in het vierde kwartaal een pilot gestart met 57 bedrijven uit verschillende sectoren. Met deze bedrijven als testgroep willen we onze processen toetsen, optimaliseren en automatiseren.

Wat gebeurt er in de pilot?

In de pilot zal het DTC controleren of de door pilotdeelnemer aangeleverde bedrijfsgegevens- zoals IP-adressen, domeinnamen en AS-nummers - voorkomen in relevante dreigingsinformatie die bij het DTC bekend is. Wanneer er een match wordt gevonden, wordt de pilotdeelnemer op de hoogte gesteld van deze specifieke dreiging. Bij deze notificatie zal ook aangegeven worden wat eventuele vervolgacties kunnen zijn. Het is aan de pilotdeelnemer zelf om te beoordelen of het (zelf of via een IT-dienstverlener) de geadviseerde mitigerende acties uitvoert.

Vragen over deze pilot?

De inschrijfperiode voor deze pilot is verstreken.
Heb je een vraag over het DTC, de pilot of andere dienstverlening van het DTC? Laat het ons weten via het Contactformulier.