Sluit

Veilig digitaal thuiswerken

01 apr 2020

Beschikbaarheid van thuiswerkfaciliteiten thuis is nu essentieel voor bedrijfscontinuïteit.

UPDATE 1 april 2020

Het NCSC brengt factsheet uit met praktische maatregelen.

Nu veel organisaties hun medewerkers laten thuiswerken, is de beschikbaarheid van thuiswerkfaciliteiten opeens kritiek geworden voor de bedrijfscontinuïteit. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) adviseert om de kritieke bedrijfsprocessen in kaart te brengen en maatregelen te treffen om beschikbaarheid van thuiswerkfaciliteiten te borgen. Een factsheet beschrijft hoe je te werk kunt gaan en welke maatregelen je kunt nemen om uitval van thuiswerksoftware te voorkomen. Een aanrader voor Chief information security officers (CISO's), IT-managers en security officers.

Ga naar de Factsheet van NCSC

Veilig digitaal thuiswerken

16 maart 2020

Deze week is voor menigeen waarschijnlijk heel anders begonnen dan normaal. Door de maatregelen die door het kabinet zijn genomen, zullen heel veel mensen komende weken vanuit huis werken.

Omdat niet elk bedrijf hierop is ingericht, adviseren wij om ook in deze periode aan je digitale veiligheid te denken.

  • Denk na welke gegevens je waar deelt. Nood breekt wet en mogelijk ga je mede daardoor creatief gebruik maken van verschillende diensten (zoals large file transfer services of cloud opslag) die het thuiswerken en samenwerken met collega’s mogelijk maakt. Mocht je om deze reden afwijken van de normale IT infrastructuur, zorg dan dat je binnen je organisatie goed afspreekt of duidelijk maakt wat voor data je wel en/of niet deelt en bespreekt op de alternatieve diensten.
  • Ook wanneer je snel aanpassingen maakt binnen je eigen kantoornetwerk om in het thuiswerken te kunnen voorzien, pas dan ook veilige instellingen toe. Zet bijvoorbeeld niet zomaar het wel bekende Remote Desktop Protocol (RDP) protocol bloot op internet. Gebruik bijvoorbeeld liever een VPN verbinding of zorg dat alleen bepaalde IP adressen verbinding mogen maken.
  • Internetcriminelen maken misbruik van de nieuwsgierigheid naar nieuws over het coronavirus. Wees dus voorzichtig met het klikken op links in e-mails en op webpagina’s
  • Bekijk ook nog eens ons 5e basisprincipe; hoe je jezelf kunt beveiligen tegen virussen en andere malware.

Daarnaast heeft het NCSC een lijst gepubliceerd met voorzorgsmaatregelen die je als bedrijf kunt nemen als er medewerkers thuis gaan werken.

Wij hopen dat we in Nederland in saamhorigheid zorgen dat we dit virus snel in bedwang kunnen krijgen en dat we met diezelfde saamhorigheid ook kunnen zorgen dat we de ondernemers, voor wie deze maatregelen grote impact hebben, ook zoveel mogelijk kunnen helpen.