Beveilig jezelf tegen virussen en andere malware

Sommige malware wordt doelbewust verspreid om systemen of apparatuur te beschadigen, om data of bedrijfsgeheimen te stelen of, in het geval van ransomware, een van de bekendste vormen van malware, om ondernemers geld af te persen door computersystemen te gijzelen en deze pas vrij te geven als er betaald is. Een recent voorbeeld hiervan is de WannaCry-aanval waarbij meer dan 200.000 computers in 150 landen werden besmet.

Er zijn verschillende manieren waarop malware toegang krijgt tot een computer, smartphone of netwerk. Een gebruiker kan een geïnfecteerde e-mail (of bijlage) openen, een foute website bezoeken of een onbekend, besmet, bestand via bijvoorbeeld een USB-stick openen. Welke manier ook, de malware infecteert de software waar het naar op zoek is en verspreidt zichzelf daarna vaak als een olievlek naar andere apparaten en/of gebruikers.

Basisprincipe 5: Beveilig jezelf tegen virussen en andere malware
[Bovenstaande tekst staat in beeld]

Waarom? Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, zeker als het gaat om cyberdreigingen.
[We zien een rijtje personen (zoals in de visual). Iedereen is lekker aan het werk, allemaal met een groen vinkje.]

Stel nou dat je daar geen goede afspraken over hebt gemaakt en iemand stopt bijvoorbeeld een onveilige usb-stick in zijn laptop.
[We zien één persoon met een usb-stick. Volgend beeld: usb gaat in de usbpoort van de laptop.]

Als er een virus op die stick staat, dan kan dat zich razendsnel verspreiden over het bedrijfsnetwerk.
[We zien nu bij onze eerste persoon een rood kruis verschijnen, en snel daarna bij de rest van de collega's ook. Als een soort domino-effect.]

Dat wil je niet als ondernemer. Het ís te voorkomen. Als jíj actie onderneemt.
[We zien nu de film terugspoelen (met geluids- en beeldeffect van videoband die terugspoelt)]

Bijvoorbeeld door afspraken te maken over veilig gebruik.
[We zien nu iemand voor een presentatie staan met een beeldscherm, collega's rond een vergadertafel en op het scherm een usb-stick met een kruis erdoor. Met daarbij andere afspraken (niet leesbaar) waar een voor een groene vinkjes bij verschijnen]

Zo kun je nog veel meer doen om jezelf te beveiligen tegen virussen en malware. Wil je meer weten? Ga naar Digital Trust Center.nl
["Meer weten? www.digitaltrustcenter.nl"]

Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid

Hoe staat jouw bedrijf ervoor met de basisprincipes? Om je hiermee op weg te helpen, hebben we de Basisscan Cyberweerbaarheid ontwikkeld. Deze scan kun je in 5 minuten uitvoeren en geeft je inzicht in de cyberweerbaarheid van je onderneming aan de hand van de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.

Waarom dit basisprincipe?

Zo voorkom je dat kwaadwillende personen en/of organisaties van buitenaf via 'foute software' schade veroorzaken aan je apparaten, software of data. Ook voorkom je zo dat ze de controle over jouw systemen kunnen overnemen en wat ze alleen ongedaan willen maken na betaling van 'losgeld'.

Wat moet je doen?

Er zijn 4 manieren om jezelf te beschermen tegen malware:

 1. Stimuleer veilig gedrag van medewerkers
  De cyberweerbaarheid van je bedrijf valt of staat met het gedrag van medewerkers. Want al heb je alle updates geïnstalleerd, een antivirusprogramma en firewall die je apparaten en netwerk beveiligen en de sterkste wachtwoorden die je kunt bedenken, als een medewerker een phishingmail niet herkent en die ene bijlage opent of een besmette USB-stick aansluit, dan zijn alle preventieve maatregelen voor niets geweest.

 2. Gebruik een antivirusprogramma
  Een antivirusprogramma scant je apparaten op de aanwezigheid van kwaadaardige software (malware). Een betaalde virusscanner wordt door de leverancier regelmatig bijgewerkt zodat deze jouw bedrijf ook beschermt tegen de laatst bekende virussen. Met het gebruik van een antivirusprogramma bescherm je ook je klanten en andere ondernemers. Veel virussen maken namelijk gebruik van een e-mailprogramma om zichzelf te verspreiden. Zonder dat je het weet, kun je de apparaten van klanten en andere ondernemers infecteren.

 3. Installeer apps bewust
  Voordat je een nieuwe app op je zakelijke tablet of smartphone installeert is het aan te raden om hier eerst goed over na te denken. Kwaadaardige apps worden namelijk door cybercriminelen gebruikt om mobiele apparaten te infecteren met schadelijke software (malware) die na het downloaden en installeren op je apparaat terechtkomt. Aangezien jouw mobiele apparaat mogelijk veel waardevolle bedrijfsinformatie bevat kan dit voor cybercriminelen erg interessant zijn. Voorkom dus dat iemand met slechte bedoelingen hier via een app toegang tot krijgt!

 4. Beperk de installatiemogelijkheden van software
  Voorkom of beperk dat medewerkers software kunnen installeren op de bedrijfscomputers. Hiermee voorkom je dat besmette programma's je bedrijfsnetwerk kunnen infecteren.

Meer advies en informatie?

Ga direct aan de slag met al onze onderwerpen over de cyberweerbaarheid van je organisatie.