Staatssecretaris Mona Keijzer opent het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport

12 sep 2019

Op 13 september opent staatssecretaris Mona Keijzer van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB). Het CWB is gevestigd op de Brainport Industries Campus in Eindhoven.

In het cyberweerbaarheidscentrum werken bedrijven uit de hightechindustrie samen om weerbaarder te zijn tegen cyberaanvallen. Bedrijven uit deze sector kunnen zich aansluiten bij het CWB. Zo kunnen ze profiteren van elkaars ervaringen en oplossingen en beter weerbaar worden tegen digitale spionage en sabotage.

Bij de start zijn 22 bedrijven aangesloten. Dat aantal loopt eind dit jaar op tot 50 om in 2020 door te groeien naar ruim 150. Er wordt onderling dreigingsinformatie gedeeld en het CWB is aangesloten op het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, en op het Digital Trust Center, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

De hightechsector is de eerste niet-vitale sector in Nederland die dit soort gesloten informatie mag ontvangen en verwerken via het CWB. De ondersteuning vanuit beide ministeries is hierbij van grote waarde.

Een blauwdruk voor andere sectoren

Het CWB is één van de projecten binnen de Brainport Nationale Actieagenda (PDF, 6.6 MB). Na haar openingstoespraak lanceert de staatssecretaris samen met Wim van der Leegte, voorzitter van de Eindhovense Fabrikanten Kring (EFK) (van waaruit het idee van het CWB is ontstaan), het IT-platform waarop de informatiedeling gaat plaatsvinden. Ook zal tijdens de opening worden gesproken over de impact van het centrum op de hightechindustrie in Nederland. Uiteindelijk kan dit centrum als blauwdruk fungeren voor andere sectoren.

Het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport is ontwikkeld door Brainport Development (door Sandra Konings en Robert Jan Marringa) en is (financieel) mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, het stimuleringsfonds van de Metropoolregio Eindhoven (MRE), het Ministerie van EZK, Brainport Industries en BDO Accountants & Adviseurs en is ontstaan uit de Eindhoven Cyber Security Group (ECSG). Het CWB staat vanaf 1 september onder leiding van Alexis Barron.