Sluit

DTC introduceert cybersubsidie voor kleine bedrijven

27 okt 2023

Update: Mijn Cyberweerbare Zaak is gesloten

De pilot subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak is gesloten. De periode waarin kleine bedrijven een subsidieaanvraag konden doen (2 oktober tot 1 november 2023) is voorbij. Na 3 weken openstelling was deze subsidie al overtekend; de waarde van de aanvragen was hoger dan het beschikbare subsidiebudget van €300.000. Toekenning gebeurt op volgorde van binnenkomst. We gaan deze subsidieregeling mogelijk in 2024 opnieuw beschikbaar stellen wanneer de evaluatie van deze pilot daar aanleiding toe geeft.

Heb je suggesties of interesse? Laat het ons weten.


Oorspronkelijk bericht

28 september 2023

Er is een kloof ontstaan tussen de cyberdreigingen en de maatregelen die bedrijven nemen tegen deze cyberdreigingen. Kleine bedrijven nemen nog niet genoeg maatregelen, blijkt uit onderzoeken van het DTC en het CBS. Praktische voorlichting over cyberveiligheid helpt weliswaar, maar zet nog niet elke ondernemer aan tot actie. Zal het wegnemen van een financieel knelpunt kleinere ondernemers aanzetten tot het nemen van enkele cybersecuritymaatregelen? Dat is wat het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, te weten wil komen in een pilot subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’. Het DTC stelt hiervoor €300.000 beschikbaar. Het DTC zal de pilot evalueren en bepalen of en op welke manier voortzetting (met een hoger budget) van de subsidiemodule zal plaatsvinden.

Mijn Cyberweerbare Zaak

Micro- en kleine ondernemingen kunnen via de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ subsidie krijgen voor de kosten van de aanschaf en implementatie van één of meer cruciale cyberweerbaarheidsmaatregelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het inrichten van back-ups, een wachtwoordmanager en het laten uitvoeren van een risico-inventarisatie. De subsidie bedraagt 50% van de kosten die een IT-dienstverlener rekent, met een maximum van €1.250 per aanvrager. Bedrijven kunnen éénmalig een beroep doen op deze subsidieregeling.

Cybersecuritymaand oktober

Het aanvragen van deze investeringssubsidie kan van 2 oktober tot 1 november 2023, 17.00 uur. Het beschikbare subsidiebudget voor Mijn Cyberweerbare Zaak is €300.000. Dit budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen totdat het subsidiebudget is uitgeput.

Advies, aanbod en subsidie in 3 stappen

De eerste stap is om te weten waar de cyberveiligheid van jouw bedrijf nog tekortschiet. Met de CyberVeilig Check maak je binnen tien minuten jouw eigen actielijst (PDF) met te nemen cybermaatregelen. De tweede stap is het benaderen van een leverancier van IT-beveiligingsdiensten die kan ondersteunen bij één of meer maatregelen van de actielijst. De laatste stap bestaat uit de aanvraag van de subsidie en het uploaden van de actielijst en offerte(s) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Michel Verhagen, manager DTC:

“Ondernemers zijn druk met ondernemen. Cybersecurity staat vaak niet bovenaan de prioriteitenlijst. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat kleine ondernemers geen doelwit zijn, want de realiteit is anders. Graag stimuleren we kleine ondernemers om nú in actie te komen en snel de belangrijkste cybermaatregelen te treffen. Want met een paar eenvoudige ingrepen maak je de kans dat je het volgende slachtoffer wordt echt kleiner. Laat deze subsidie het laatste zetje zijn om vandaag nog in actie te komen.”

 

Aan de slag met cybersecurity

Heb je nog geen kennis en ervaring? Pak het onderwerp cybersecurity dan praktisch en gefaseerd aan met de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Weet binnen 5 minuten wat je vandaag te doen staat om je bedrijf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Download je eigen actielijst en ga vandaag nog aan de slag met onze praktische instructies en tips.