Wachtwoorden

Wachtwoorden worden gebruikt om toegang te krijgen tot je gegevens en systemen. Met een wachtwoord beveilig je bijvoorbeeld bedrijfsgegevens op je zakelijk computer, tablet en smartphone. Maar ook voor je e-mailaccount, social media (zoals Facebook, Twitter en LinkedIn) en data in de cloud gebruik je een wachtwoord.

Belang en risico's

Verkeerd omgaan met een wachtwoord kan tot gevolg hebben dat anderen toegang kunnen krijgen tot je persoonlijke of zakelijke gegevens. Je wilt natuurlijk niet dat de concurrentie je klantgegevens en financiële gegevens kopieert, of dat een cybercrimineel je bedrijfsgegevens steelt en daarmee identiteitsfraude pleegt.

Adviezen

Zorg dat je wachtwoord 'sterk' is. Een sterk wachtwoord is niet te raden en moeilijk te kraken door een computer. Een goed wachtwoord bestaat naast gewone letters en cijfers ook uit hoofdletters, leestekens en bijzondere karakters. Je kan ook gebruik maken van een lange wachtwoordzin (passphrase). Hoe langer de zin, hoe veiliger. Maak daarbij het liefst wel gebruik van leestekens, spaties, en/of cijfers.
 

Gebruik een wachtwoordmanager
Daarnaast is het raadzaam om voor verschillende diensten verschillende wachtwoorden te gebruiken. Om deze wachtwoorden veilig en centraal te beheren en op te slaan maak je gebruik van een wachtwoordmanager. Een die wachtwoorden kan genereren, zodat je daar niet over hoeft na te denken. Hierdoor loop je dan niet het risico dat als ergens je wachtwoord bekend wordt al je andere accounts en zakelijke gegevens toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat een van de diensten waar je gebruik van maakt gehackt is.

Als je vermoedt of zeker weet dat jouw wachtwoord is achterhaald, verander dit dan direct. Zeker de belangrijke wachtwoorden die toegang geven tot je e-mail en bedrijfsmatige-accounts. Let goed op dat je niet te voorspelbaar wordt bij het kiezen van een nieuw wachtwoord. Kies bijvoorbeeld geen opeenvolgende wachtwoorden zoals ‘jantje1’, ‘jantje2’, ‘jantje3’ of ‘jantje’, ‘jantje12’, ‘jantje123’, ‘jantje1234’. En gebruik ook zeker geen wachtwoorden die je elders (voor een andere dienst of service) hebt ingesteld.