Sluit

Wat is een VPN?

“Zorg dat je gebruik maakt van een VPN” is een advies dat je als ondernemer vaak zult tegenkomen wanneer je op zoek gaat naar manieren om veilig digitaal te ondernemen. Om je een beter idee te geven wat een VPN precies is en waarom je het zou kunnen gebruiken, vind je hier meer informatie.
 

VPN staat voor “Virtual Private Network” en maakt het mogelijk om over een bestaand netwerk, waaronder publieke netwerken zoals het internet, een beveiligde verbinding op te zetten tussen twee apparaten. Wanneer zo’n verbinding tot stand is gebracht, wordt er ook wel gesproken over een VPN-tunnel. Het dataverkeer binnen zo’n tunnel is versleuteld waardoor anderen dit verkeer niet kunnen inzien of aanpassen.

Als je op internet gaat zoeken naar VPN-oplossingen, kom je al snel meerdere aanbieders tegen met zowel betaalde als gratis diensten. Je kunt een VPN afnemen als dienst, maar ook zelf een eigen VPN-server opzetten. De keuze tussen VPN ‘afnemen’ of ‘zelf opzetten’, is afhankelijk van de volgende vraag:

Welke schakel in de keten wil je beveiligen?

Hieronder leggen we het verschil graag uit.

Wanneer een eigen VPN-server opzetten?

Wanneer je bedrijfsapplicaties of bestanden toegankelijk wil maken vanaf kantoor over een publiek netwerk zoals het internet, is het verstandig een eigen VPN-server neer te zetten. Wanneer je bijvoorbeeld medewerkers hebt die thuiswerken, zullen zij eerst een VPN-tunnel opzetten naar deze VPN-server om vervolgens daarover toegang te krijgen tot de servers met bestanden en bedrijfsapplicaties op kantoor. Op deze manier zorg je ervoor dat het verkeer versleuteld is en als bijkomend voordeel hoef je de servers waar de bestanden en applicaties op staan niet direct beschikbaar te stellen via internet. Iemand heeft namelijk alleen toegang via een VPN-tunnel. Onderschat dit laatste voordeel niet, want hackers kunnen op deze manier niet van buitenaf direct aanvallen uitvoeren op servers.

afbeelding VPN-tunnel

Wanneer een VPN als dienst afnemen?

Op het internet ben je identificeerbaar door het IP-adres dat je internetaanbieder aan jou toebedeelt. Doordat je identificeerbaar bent, is het voor anderen ook mogelijk om te achterhalen en bij te houden welke websites jij bezoekt. Ook kan het zijn dat content voor jou geblokkeerd wordt. Daarnaast is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat niet al het verkeer versleuteld is en anderen het internetverkeer kunnen afluisteren of zelfs kunnen aanpassen. Bedenk ook dat wanneer je gebruik maakt van het internetaanbod van bijvoorbeeld een café of hotel, zij jouw verkeer ook kunnen inzien.

Een VPN-dienst afnemen bij een aanbieder kan hier een oplossing zijn. Zo’n dienst zorgt ervoor dat jij met jouw apparaat een VPN-tunnel kan opzetten naar een VPN-server van de aanbieder. Vervolgens wordt al het dataverkeer eerst door deze versleutelde VPN-tunnel gestuurd voordat je het internet op gaat. De VPN-server zorgt ervoor dat je via een ander IP-adres het daadwerkelijke internet op gaat. Hierdoor is het voor anderen veel moeilijker om jou te identificeren.

Afbeelding VPN-tunnel naar een VPN-server van de aanbieder

Hoe kies je een goede VPN-aanbieder?

Het kiezen van een goede VPN-aanbieder is belangrijk. Je moet deze aanbieder kunnen vertrouwen. Al jouw internetverkeer stuur je immers via een VPN-tunnel langs de VPN-server van de aanbieder. De Consumentenbond heeft voor je uiteengezet waar je op moet letten bij het kiezen van een VPN-aanbieder. Lees de uiteenzetting van de Consumentenbond over de keuze in VPN-aanbieders.