Sluit

Bedrijfsnetwerk beveiligen

Op een bedrijfsnetwerk staat gevoelige bedrijfsinformatie. Personeelsdossiers, contracten en e-mails. Je wilt niet dat het in handen komt van criminelen of de concurrentie. Om dat te voorkomen is een veilig bedrijfsnetwerk belangrijk.
 

Wat is een bedrijfsnetwerk?

Een bedrijfsnetwerk laat werknemers met elkaar samenwerken door de mogelijkheid om bestanden, documenten, printers en e-mail te delen. Er zijn verschillende soorten bedrijfsnetwerken. Zo kan het een bedraad netwerk zijn, een draadloos netwerk of een netwerk op afstand.

Een veilig netwerk biedt voldoende bescherming voor aanvallen van buitenaf en lekken van binnenuit.
 

Segmenteer je bedrijfsnetwerk

We raden aan om belangrijke informatie en systemen van elkaar te scheiden. Dit geldt zeker voor je bedrijfsnetwerk. Deze verdeel je daarom ook het liefst in meerdere (virtuele) zones. Deze techniek is beter bekend als netwerksegmentatie en voorkomt in de basis dat een virus of aanvaller zich kan verspreiden binnen jouw bedrijfsnetwerk. Netwerksegmentatie kan zo de impact van een mogelijke cyberaanval drastisch beperken. Het segmenteren van een bedrijfsnetwerk is vrij complex om zelf in te regelen en kan, als je dit niet zorgvuldig aanpakt, uitlopen op verstoring van bedrijfsprocessen of beveiligingsrisico's. Bespreek daarom met je IT-dienstverlener of en hoe dit voor jouw organisatie toepasbaar is.

CyberVeilig Check Digital Trust Center

Starten met cybersecurity

Heb je nog geen kennis en ervaring? Pak het dan praktisch en gefaseerd aan met de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Weet binnen 5 minuten wat je vandaag te doen staat om je bedrijf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Download je eigen actielijst en ga vandaag nog aan de slag met onze praktische instructies en tips.

 

Laat je beveiliging testen

Je kunt de beveiliging van je bedrijfswebsite, en die van het hele bedrijfsnetwerk, laten testen door een extern bedrijf dat is gespecialiseerd in cybersecurity. Zo'n bedrijf kan dan verschillende soorten beveiligingsonderzoeken uitvoeren die enorm variëren in diepgang en complexiteit.

Stappenplan Basisbeveiliging router instellen

Hoe zorg je ervoor dat je router veilig is? Lees ons stappenplan over het instellen van de basisbeveiliging van je router.

Stappenplan Draadloos netwerk beveiligen

Maakt je bedrijf gebruik van een draadloos netwerk? Zorg dan dat de beveiliging op orde is zodat er geen ongewenste gasten op je netwerk komen.

VPN-verbinding maken

De keuze tussen VPN ‘afnemen’ of ‘zelf opzetten’, is afhankelijk van de volgende vraag: 'Welke schakel in de keten wil je beveiligen?' Lees welke mogelijkheden er zijn.

Wat is encryptie?

Encryptie is een veel gebruikte methode om de vertrouwelijkheid en integriteit van (digitale) informatie te garanderen. Lees hoe het werkt.

Veilig gebruik van NAS

NAS staat voor Network Attached Storage. Het is een apparaat dat je in jouw netwerk plaatst voor opslag van bestanden. Hoe gebruik je het veilig?

5 tips voor de beste firewall

Op zoek naar de beste firewall-oplossing voor jouw onderneming? Maak een weloverwogen keuze met de 5 tips en overwegingen van cyberadviseurs.