Sluit

In- en uitdiensttreding van medewerkers

Om de kans op ongelukken en misbruik zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat iedereen binnen en buiten de onderneming alleen toegang heeft tot de systemen die passen bij de werkzaamheden en de periode waarvoor toegang nodig is. Dit heet een rechteninventarisatie. Als je dit gedaan hebt, is het verstandig om een in- en uitdiensttredingsbeleid te maken. Zo beperk je de mogelijk schadelijke gevolgen van ongeautoriseerde toegang tot je bedrijfssystemen en -applicaties.

 

Iedere organisatie maakt het mee. Nieuwe medewerkers komen in dienst en moeten toegang te krijgen tot bepaalde systemen en applicaties om hun werk te kunnen doen. Wanneer een medewerker vertrekt bij een organisatie, moet deze toegang weer ingetrokken worden. Goed om dit in een proces te gieten, zeker in de wat grotere organisaties.

Beleid voor in- en uitdiensttreding van medewerkers

Als je grip wilt op wie toegang heeft tot je systemen en applicaties, kun je een in- en uitdiensttredingsbeleid opstellen. Dit is onderdeel van het gebruiksbeheer, oftewel het 'Identity and Access Management' (IAM).

Om het je gemakkelijk te maken, hebben we een template gemaakt wat je kunt gebruiken voor je beleid. Je kunt ook gebruik maken van 2 handige hulpmiddelen om het beleid direct tot uitvoering te kunnen brengen.

 

Handige templates

Uitvoering van goed beleid voor in- en uitdiensttreding van medewerkers, gaat nog gemakkelijker als je wat templates kunt gebruiken. We hebben 2 templates klaargezet die je kunt downloaden om de administratieve lasten te verlichten.

1. Een template om de rechtentoekenning bij in- en uitdiensttreding te administreren

Download template  (Word  | 53 kB)

2. Een template om de rollen en rechten van alle medewerkers te administreren.

Download template (Excel  | 31 kB)