Sluit
Antivirussoftware

Antivirussoftware

Virussen worden op veel manieren verspreid en kunnen grote schade aanrichten. Het is daarom belangrijk om systemen goed te beveiligen. Gebruik antivirussoftware en werk deze regelmatig bij.

Een antivirusprogramma scant continu de aanwezigheid van kwaadaardige bestanden. Een goede virusscanner wordt door de leverancier regelmatig bijgewerkt zodat deze jouw bedrijf ook beschermt tegen de laatst bekende virussen.

Wat is een virus?

Een virus is een bestand dat je apparaat verstoort. Het nestelt zich veelal zonder menselijk handelen op je computer of bedrijfsnetwerk. Virussen bestaan in vele vormen en varianten. Ze worden bovendien continu doorontwikkeld. Daardoor ontstaat er een kat- en muis spel tussen antivirusbedrijven en ontwikkelaars van virussen. Virussen vormen een grote bedreiging voor een netwerk aangezien ze kwaadwillende handelingen uitvoeren, zoals het , aanpassen of zelfs verwijderen van belangrijke bedrijfsgegevens.

Hoe worden virussen verspreid?

Een van de meest voorkomende varianten is verspreiding per e-mail. Daarbij zijn kwaadaardige bestanden vermomd tot onschuldige bijlages zoals afbeeldingen of pdf-bestanden. Door het openen van zo’n bestand wordt je systeem geïnfecteerd. Zonder dat je het weet. Ook kan het virus zich verder verspreiden. Bijvoorbeeld via e-mail naar de mailadressen van familie, vrienden en collega's.

Een virus kan bestanden en data onherstelbaar beschadigen, kopiëren, verwijderen of gijzelen. Het is daarom sterk aan te raden antivirussoftware te gebruiken. Door het gebruik van sterke antivirussoftware bescherm je niet alleen jezelf, maar ook andere bedrijven voor een virus.

Hoe kies ik sterke antivirussoftware?

Het aanschaffen van antivirussoftware is een langetermijnkeuze. Er zijn veel verschillende aanbieders. Elk pakket heeft z’n eigen voor- en nadelen. Beantwoord een aantal vragen waarmee je een beargumenteerde keuze kan maken die past bij jouw bedrijf. Omdat antivirussoftware in vele varianten voorkomt bieden we, naast onze tips voor antivirussoftware, enkele praktische handvatten bij het maken van deze keuze.

Hoe kies ik sterke antivirussoftware? 

Antivirussoftware bijwerken

Om er zeker van te zijn dat je bedrijfscomputer virusvrij is en blijft, is het aan te raden om periodiek (liefst dagelijks) een virusscan uit te voeren. Zorg er altijd voor dat je de laatste versie van de virusscanner en de virusdatabase van de scanner hebt gedownload zodat de nieuwste bedreigingen worden herkend.

CyberVeilig Check Digital Trust Center

Starten met cybersecurity

Heb je nog geen kennis en ervaring? Pak het dan praktisch en gefaseerd aan met de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Weet binnen 5 minuten wat je vandaag te doen staat om je bedrijf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Download je eigen actielijst en ga vandaag nog aan de slag met onze praktische instructies en tips.