Hou je apparaten en software up-to-date

Producenten van apparaten en software zijn doorlopend bezig om hun producten door te ontwikkelen. Door middel van updates komen de nieuwste functionaliteiten bij de eindgebruikers terecht. Ontdekte kwetsbaarheden of een betere beveiliging worden ook via updates aangeboden. Installeer dus in elk geval altijd direct de meest recente beveiligingsupdates zodat je zo goed als mogelijk beveiligd bent.

Waarom dit basisprincipe?

Als je apparaten en software up-to-date zijn, loopt je bedrijf het minste kans op virussen en blijf je beschermd tegen de meest actuele cyberdreigingen en -risico's. Een virus maakt namelijk gebruik van kwetsbaarheden in oudere versies van apparaten en software.

Basisprincipe 3: Voer altijd updates uit
[Bovenstaande tekst staat in beeld]

Waarom? Omdat er continu kwetsbaarheden in systemen worden gevonden.
[We zien een persoon achter een bureau zitten achter een laptop – zichtbaar gestresst. Op het scherm staat "presentatie". Daarna zien we op het scherm een venster verschijnen: "beveiligingsupdates" en twee knoppen "nu installeren" en "herinner me later".]

Stel nou dat je geen tijd maakt om nieuwe beveligingsupdates te installeren.
[We zien het cursorpijltje naar "herinner me later" gaan en klikken.]

Malware en virussen zijn gemaakt om die kwetsbaarheden te gebruiken. Door updates uit te stellen, zet je de deur wagenwijd open voor cybercriminelen.
[Splitscreen: {links} Zien ons hoofdpersoon in een auto rijden (op weg naar een klant). In scherm rechts zien we een hacker achter een computer die in het Presentatiescherm zit en op een knop "toegang blokkeren" drukt.]

Zo kun je voor vervelende verrassingen komen te staan.
[We zien ons hoofdpersoon nu handen schudden met een klant. Volgende beeld zien we onze persoon een presentatie geven voor een groot scherm (zit aangesloten op de laptop) Op het grote scherm zien we: "Toegang geblokkeerd".]

Dat wil je niet als ondernemer. Het ís te voorkomen. Als jíj actie onderneemt.
[We zien nu de film terugspoelen (met geluids- en beeldeffect van videoband die terugspoelt)]

Door beveiligingsupdates meteen te installeren.
[We zien nu het beginscherm: we kiezen "nu installeren". En de hoofdpersoon bij de klant die zonder problemen een presentatie geeft bij de klant en eventueel applaus krijgt]

Meer weten over hoe je je bedrijfsapparatuur kunt beveiligen tegen cybercriminaliteit? Ga naar Digital Trust Center.nl
["Meer weten? www.digitaltrustcenter.nl"]

Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid

Hoe staat jouw bedrijf ervoor met de basisprincipes? Om je hiermee op weg te helpen, hebben we de Basisscan Cyberweerbaarheid ontwikkeld. Deze scan kun je in 5 minuten uitvoeren en geeft je inzicht in de cyberweerbaarheid van je onderneming aan de hand van de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.

Wat moet je doen?

Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Zo niet, installeer de meest recente beveiligingsupdates direct. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie. Incidenteel brengen producenten ook een zogenaamde 'patch' uit. Dit zijn vaak kleine updates die een heel specifiek probleem verhelpen. Vergeet deze ook niet direct te installeren.

En verder

  • Overweeg vervanging van apparaten en/of software als updates van leveranciers niet meer beschikbaar zijn. Of sluit ze af van internet.
  • Controleer maandelijks of apparaten en software up-to-date zijn.

Meer advies en informatie?

Ga direct aan de slag met al onze onderwerpen over de cyberweerbaarheid van je organisatie.