Sluit

Aangifte of melding doen

Elke vorm van cybercrime is strafbaar. Denk aan virussen en andere malware, phishing, identiteitsfraude, factuurfraude, CEO-fraude en ransomware. Doe altijd aangifte van cybercrime. Doe ook een melding als dit mogelijk is voor het type cybercrime waarvan je slachtoffer bent.

Hoe te handelen bij cybercrime

Als je slachtoffer bent van cybercrime, is het van belang dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal bewaart (bijvoorbeeld een valse factuur) zonder er iets aan te veranderen. Doe direct aangifte. Met het bewijsmateriaal kunnen de politie en het Openbaar Ministerie onderzoek doen naar daders. Alle aangiftes samen maken het mogelijk informatie te combineren en geven inzicht in de wijze van handelen van de crimineel of organisatie van criminelen. Hoe meer informatie, hoe groter de kans dat het onderzoek succesvol is. Met jouw aangifte help je dus ook andere ondernemers. Ook maken de aangiftes het mogelijk nieuwe vormen van cybercrime te herkennen en beveiligingssoftware, antivirusprogramma's en systemen erop aan te passen. Als je verzekerd bent tegen cybercrime en een verzoek om schadevergoeding indient, vraagt je verzekeringsmaatschappij een kopie van de aangifte.

Aangifte doen

  • Ga naar Politie.nl voor meer informatie over aangifte of melding doen;
  • Lees ook de folder van de Politie over hoe en waarom aangifte doen

Melding doen

Informatie die nodig is bij een aangifte

Vraag als je een afspraak maakt voor de aangifte om de aanwezigheid van een digitaal rechercheur. Dit helpt bij het formuleren en opnemen van een zo compleet mogelijke aangifte. Je krijgt vragen om informatie die gebaseerd zijn op de wettekst en dus op de elementen van het strafbare feit, zoals:

  • Gaat het om een aangifte tegen een particulier of een bedrijf?
  • Zijn er beveiligingsmaatregelen genomen?
  • Wat is de geschatte schade (uren in geld, immateriĆ«le schade) en wat zijn de herstelkosten?
  • Is er al een verdachte bekend?
Vertel het ons: