Sluit
Aangifte of melding

Aangifte of melding doen

Elke vorm van cybercriminaliteit is strafbaar. Denk aan virussen en andere malware, phishing, identiteitsfraude, factuurfraude, CEO-fraude en ransomware. Doe altijd aangifte van cybercriminaliteit. Doe ook een melding als dit mogelijk is voor het type cybercriminaliteit waarvan je slachtoffer bent.

 

Hoe te handelen bij cybercriminaliteit

Heeft iemand geprobeerd om jou of iemand binnen je bedrijf op te lichten via e-mail, sms of WhatsApp? Als je slachtoffer bent van cybercriminaliteit, is het van belang dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal bewaart (bijvoorbeeld een valse factuur) zonder er iets aan te veranderen. Doe direct aangifte. Met het bewijsmateriaal kunnen de politie en het Openbaar Ministerie onderzoek doen naar daders. Alle aangiftes samen maken het mogelijk informatie te combineren en geven inzicht in de wijze van handelen van de crimineel of organisatie van criminelen. Hoe meer informatie, hoe groter de kans dat het onderzoek succesvol is. Met jouw aangifte help je dus ook andere ondernemers. Ook maken de aangiftes het mogelijk nieuwe vormen van cybercrime te herkennen en beveiligingssoftware, antivirusprogramma's en systemen erop aan te passen. Als je verzekerd bent tegen cybercriminaliteit en een verzoek om schadevergoeding indient, vraagt je verzekeringsmaatschappij een kopie van de aangifte.

 

Informatie die nodig is bij een aangifte bij de politie

Vraag als je een afspraak maakt voor de aangifte om de aanwezigheid van een digitaal rechercheur. Dit helpt bij het formuleren en opnemen van een zo compleet mogelijke aangifte. Je krijgt vragen om informatie die gebaseerd zijn op de wettekst en dus op de elementen van het strafbare feit, zoals:

  • Gaat het om een aangifte tegen een particulier of een bedrijf?
  • Zijn er beveiligingsmaatregelen genomen?
  • Wat is de geschatte schade (uren in geld, immateriële schade) en wat zijn de herstelkosten?
  • Is er al een verdachte bekend?

 

Aangifte van ransomware

zzp-icoon

Zelfstandig ondernemers en particulieren kunnen bij de politie online aangifte doen. Hiervoor is een DigiD nodig.

Icoon bedrijf

Bedrijven maken voor het doen van aangifte van ransomware een afspraak op het politiebureau via 0900-8844

Zorg dat je bij de aangifte alle benodigde gegevens bij de hand hebt. Je kunt je aangifte voorbereiden aan de hand van deze PDF: Checklist aangifte ransomwarebesmetting.

 

Diefstal of verlies van apparatuur?

Laptops en mobiele apparaten kunnen zoek raken of gestolen worden, en daarmee de informatie die daarop staat. Het openbaar worden van gevoelige informatie kan voor bedrijven grote (soms financiële) gevolgen hebben. Lees wat je moet doen als je apparatuur gestolen of verloren is.

Aangifte doen


Melding doen


Cybercriminaliteit melden bij de Fraudehelpdesk

Bij de Fraudehelpdesk kunnen ondernemers (en consumenten) allerlei soorten digitale misleiding en oplichting melden. De Fraudehelpdesk adviseert fraudeslachtoffers en verzamelt de meldingen om anderen te kunnen waarschuwen voor nieuwe fraudevarianten.

Vanwege privacywetgeving mag de Fraudehelpdesk geen persoonsgegevens van mogelijke daders aannemen. Het is dus niet mogelijk om een naam of telefoonnummer van de fraudeur door te geven. 

De Fraudehelpdesk heeft geen opsporingsbevoegdheden en kan dus niet achter de daders aan gaan. De politie wel. Lees hoe je bij de politie aangifte doet van (internet)oplichting.

Vertel het ons: