Sluit
Anton Klapwijk, eigenaar van de Zuivelhoeve, in zijn winkel

IT-scan bij de worstenmaker

Cybersecurity is ook belangrijk voor de kaas- en worstenwinkel op de hoek. Studenten hebben bij Zuivelhoeve een IT-scan uitgevoerd. "Er kwamen schrikbarende dingen uit."

Studenten maken Zuivelhoeve digitaal veilig

Anton Klapwijk is de trotse eigenaar van Zuivelhoeve, een kaas- en worstenwinkel in de levendige Korte Kerkstraat in Leeuwarden. Oorspronkelijk was dit alleen een kaaswinkel maar recentelijk is hier een worstenwinkel bijgekomen, pal tegenover de kaaswinkel. "Als ondernemer ben je vooral bezig met de inkoop en verkoop van je producten. Ik wist dat (cyber)security steeds belangrijker wordt, maar dat is voor ondernemers toch een beetje een ver van je bed show." Toen Klapwijk door de binnenstadsmanager van Leeuwarden werd benaderd om een IT-scan te laten doen, heeft hij meteen toegehapt, want: "De achterkant van ons bedrijf moet ook veilig zijn."

Digitaal kwetsbaar

Renze Tjoelker, bestuurslid van Cybersafety Noord Nederland, heeft inmiddels ongeveer 100 soortgelijke IT-scans laten uitvoeren bij diverse kleine bedrijven, van makelaars tot kledingzaken tot bloemenwinkels. Hij beaamt dat ondernemers door hun dagelijkse bezigheden vaak niet aan hun digitale veiligheid toekomen, en mede daardoor kwetsbaar zijn. Ook weten ze vaak niet precies wat ze met de aan moeten. Vanuit deze behoefte is Cybersafety Noord Nederland begonnen met het aanbieden van IT-scans, gericht op het in kaart brengen van digitale kwetsbaarheden en het bieden van ondersteuning bij AVG-vraagstukken.

Hoe werkt een IT-scan?

Schrikbarende dingen

Tjoelker: "Je komt de gekste dingen tegen. Zo was het kassasysteem van één van de campings die we bezochten via het wifi-gastnetwerk te benaderen. Een flinke kwetsbaarheid." Ook bij Zuivelhoeve werden kwetsbaarheden geconstateerd. "Ja er kwamen schrikbarende dingen uit," geeft Klapwijk eerlijk toe: "Wij hadden thuis bijvoorbeeld geen wachtwoord op onze werkcomputer. Ook was onze personeelsmap niet beveiligd. Daar werden wij keurig op gewezen door de studenten. Dit zijn kleine dingen die we meteen aan hebben gepakt."

Rijke leersituaties

De 'jongens' zijn studenten van ROC Friese Poort. Cybersafety Noord Nederland werkt met deze scholen samen om studenten praktijkervaring aan te bieden. "Studenten gaan langs bij 5 á 6 bedrijven gedurende 4 weken. Dit levert ze rijke leersituaties op en ze helpen de ondernemer er echt mee," aldus Tjoelker. Gedurende een dag lopen de studenten met de ondernemer mee en leveren uiteindelijk een rapport op. Hierin staan aanbevelingen op het gebied van de AVG en tips om digitaal weerbaarder te worden.

Iedereen zou dit moeten doen

"Je krijgt een hele lading adviezen. Deze zijn we nu één voor één aan het wegwerken," vertelt Klapwijk, die erg te spreken is over de IT-scan: "Die studenten zijn slim. Ze zien dingen waar je zelf nooit over nagedacht zou hebben. Ik vond het een heel leerzaam project." Over de vraag of hij de IT-scan aan andere ondernemers zou aanraden hoeft Klapwijk dan ook niet lang na te denken: "Eigenlijk zou iedereen dit moeten doen. Hier in de Kleine Kerkstraat hebben we al diverse ondernemers bereid gevonden om volgend seizoen mee te doen. Omdat het leuk is, maar eigenlijk ook gewoon verplicht."

Eigenlijk zou iedereen dit moeten doen. Omdat het leuk is, maar eigenlijk ook gewoon verplicht.

Uitkomsten van de scan:

  • Beveilig je wifi-netwerk en gastennetwerk.
  • Gebruik een sterk wachtwoord op al je apparaten.
  • Voorzie mappen met bedrijfsgevoelige informatie (zoals personeelsgegevens) van extra beveiliging.

Starten met cybersecurity

Heb je nog geen kennis en ervaring? Pak het dan praktisch en gefaseerd aan met de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Weet binnen 5 minuten wat je vandaag te doen staat om je bedrijf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Download je eigen actielijst en ga vandaag nog aan de slag met onze praktische instructies en tips.