Sluit
Verkeerstoren Schiphol

CYSSEC (Cybersecurity Synergie Schiphol Ecosysteem)

CYSSEC is een publiek-private samenwerking geïnitieerd door Schiphol Group. Doel is het verhogen van digitale weerbaarheid van het hele Schiphol ecosysteem.

 

Deelnemers samenwerkingsverband

Alle actieve organisaties op het Schiphol-gebied (publiek en privaat, mkb en grootbedrijf)

Subsidie

CYSSEC heeft een subsidie ontvangen voor projectactiviteiten van 1-7-2019 t/m 30-6-2022

Oprichtingsjaar

2016 geïnitieerd, 2017 eerste projectjaar

Regio

Schiphol

Sector

Sector overstijgend

Over CYSSEC

Schiphol, één van de belangrijkste toegangspoorten van Europa, bestaat niet uit 1 bedrijf maar uit honderden en vormt daardoor een eigen ecosysteem, de Schiphol community. CYSSEC is het samenwerkingsverband dat zich inzet voor de versterking van de cyberweerbaarheid van ondernemingen die actief zijn in het Schiphol ecosysteem. Aanleiding voor het project is de sterke onderlinge afhankelijkheid binnen het Schiphol ecosysteem: een cybersecurity incident bij één organisatie kan impact hebben op het gehele ecosysteem. Niet alle organisaties hebben echter de ruimte, tijd of kennis om hun digitale veiligheid op orde te hebben of te krijgen. Cyber Synergie Schiphol Ecosysteem (CYSSEC) wil deze organisaties graag helpen en streeft ernaar om de digitale weerbaarheid van deze organisaties te verhogen door kennis- en informatie-uitwisseling en het faciliteren van samenwerking tussen cybersecurity professionals.

Binnen CYSSEC verhogen we samen met de partijen in het Schiphol ecosysteem, op basis van co-creatie, het algehele cyberweerbaarheids- en volwassenheidsniveau van het Schiphol ecosysteem op een duurzame wijze. Speerpunten zijn daarbij:

  • Blijven inzetten op cybersecurity awareness: zowel wat cybersecurity binnen één organisatie betreft als de onderlinge, organisatie-overschrijdende IT-afhankelijkheden;
  • Verbinding leggen tussen cybersecurity professionals van verschillende organisaties zodat zij elkaar beter weten te vinden en contact makkelijk kan worden gelegd;
  • Verschaffen van inzicht in de cyberweerbaarheid van organisaties door een self-assessment tool aan te bieden;
  • Samenwerken met andere cybersecurityinitiatieven, o.a. door samen te werken met het DTC.
  • DTC-samenwerkingsplatform: we bieden een online platform met actuele cyberinformatie en een beschermde omgeving met tools en hulpmiddelen voor mkb-bedrijven;
  • Evenementen: we organiseren kennissessies voor en met de organisaties uit de Schipholecosysteem, waarbij we experts laten induiken op verschillende cyberonderwerpen;
  • Communicatie: we delen nieuws en kennis middels de nieuwsbrief, LinkedIn en promotiemateriaal;
  • Raad van advies: we stellen een adviesgroep op die mee zal bepalen over de strategische koers en richting van CYSSEC;
  • Self-assessment tool: we stellen een self-assessment tool beschikbaar om inzicht te verschaffen in de cyberweerbaarheid van organisaties.

CYSSEC heeft in 2024 een doorstart gemaakt na een periode van inactiviteit gedurende de COVID-crisis. Het eerste kick off evenement 2024 heeft plaatsgevonden in mei met 130 deelnemers. Voor meer informatie over activiteiten die in het verleden hebben plaatsgevonden en de milestones van de aankomende periode kunt u contact opnemen met de CYSSEC-organisatie via cyssec@schiphol.nl.

Meer cyberweerbaarheidsnetwerken van het DTC

Het Digital Trust Center stimuleert samenwerkingsverbanden van bedrijven die groepen ondernemers helpen met veilig digitaal ondernemen. In een cyberweerbaarheidsnetwerk werken ondernemers samen met andere organisaties aan het vergroten van de cyberweerbaarheid, binnen en tussen branches en regio’s in de niet-vitale sectoren.