Sluit

Cyberweerbaarheid installatiebranche

Het project 'Cyberweerbaarheid installatiebranche' heeft in 2022 een subsidie ontvangen voor een samenwerking voor projectactiviteiten waarmee de installatietechniekbranche gewezen wordt op de risico's van OT en IoT.

Deelnemers samenwerkingsproject

  • Techniek Nederland
  • Hudson Cybertec
  • Threadstone

Subsidie

1-1-2023 t/m 31-12-2024

Oprichtingsjaar

2021

Regio

Heel Nederland

Branche

Installatietechniek

Doelstelling

Cyberincidenten hebben grote gevolgen voor alle spelers binnen de keten. Cybercriminaliteit bij één bedrijf heeft niet alleen grote impact voor de eigen onderneming, maar ook voor alle ketenpartners. De gevolgen van de toenemende onderlinge connectiviteit van de toeleveringsketen worden nog steeds onderschat. Om die reden is het essentieel voor ondernemers om te onderzoeken of alle ketenpartners de juiste maatregelen toepassen in het kader van cybersecurity en samen te werken aan cyberweerbaarheid. Uitgangspunt is dat de installatiesector kan blijven ondernemen en innoveren en deze organisaties adequaat te beschermen tegen cybercriminaliteit. De versterking van cyberweerbaarheid is juist in het kader van OT noodzakelijk om te voorkomen dat (industriële) bedrijfs- en gebruiksprocessen worden verstoord en/of stilgelegd.

Vanuit installateurs ontstaan regelmatig vragen over cybersecurity in relatie tot operationele technologie (OT). Door de snelle ontwikkelingen ontbreekt actuele kennis over de veranderende wet- en regelgeving  rondom cybersecurity voor de OT en eventuele keteneffecten.

Tot voor kort was de cybersecurity aanpak met name gericht op IT-systemen en niet op OT- systemen. Er zijn steeds meer ICS-systemen (Industrial Control Systems/industriële controlesystemen). Deze meet- en regelsystemen worden gebruikt voor de aansturing van industriële processen, gebouwbeheersystemen en smart home/smart building systemen. ICS-systemen worden steeds meer op het internet aangesloten en dit verhoogt de kwetsbaarheid van OT-systemen. Het zijn ook vitale gebruikerssystemen, zeker die met “Internet of Things” apparatuur, die kwetsbaar zijn. Er is een grote toename van het aantal aanvallen op ICS-systemen en dit betekent dat er inzicht nodig is ten aanzien van bedreigingen en een adequate aanpak van cyberveiligheid.

Dankzij de subsidie van het Digital Trust Center worden bedrijven uit de sector geïnformeerd over de noodzaak van OT-cyberweerbaarheid. We brengen risico's en dreigingen gericht in kaart door twee metingen: het toetsen van bedrijven binnen de branche op technische maatregelen (kwantitatief) en het verrichten van een kwalitatieve meting. Naar aanleiding van de metingen ontvangen de deelnemende organisaties een rapportage met tips om verbeteringen door te voeren om de weerbaarheid te verhogen. Op basis van de uitkomsten worden opleidingenmodules, dienstverlening en tools ontwikkeld gericht op cyberweerbaarheid in relatie tot OT.

De inrichting van de projectorganisatie en het betrekken van stakeholders en leden van Techniek Nederland vindt in deze eerste fase van het project plaats. Tegelijkertijd vindt verdere concretisering plaats van de op te leveren producten, diensten en activiteiten in nauwe samenwerking met partnerorganisaties Hudson Cybertec en ThreadStone.

Meer cyberweerbaarheidsnetwerken van het DTC

Het Digital Trust Center stimuleert samenwerkingsverbanden van bedrijven die groepen ondernemers helpen met veilig digitaal ondernemen. In een cyberweerbaarheidsnetwerk werken ondernemers samen met andere organisaties aan het vergroten van de cyberweerbaarheid, binnen en tussen branches en regio's in de niet-vitale sectoren.