Sluit

Cyber Chain Resilience Consortium (CCRC)

Over het samenwerkingsproject

Het Cyber Chain Resilience Consortium (CCRC) is een platform waar publieke en private organisaties en hun toeleveranciers, cross sectoraal samenwerken om zich te beschermen tegen “Supply Chain Cyberaanvallen”. CCRC helpt organisaties met de juiste voorbereiding samen met hun ketenpartners.

De deelnemers van CCRC delen gezamenlijk de inspanning en kosten voor het opzetten en uitvoeren van cyberoefeningen in de keten, waarbij het geheel volledig gefaciliteerd wordt door CCRC. Hiermee worden cyberoefeningen voor toegankelijker voor meer bedrijven en dit draagt bij aan de cyberweerbaarheid van Nederland.

Het CCRC is een initiatief van Eric Jan de Roode en Kelvin Rorive. Samen met het Digital Trust Center en andere partners zijn zij het Cyber Chain Resiliance Concortium gestart. Digital Trust Center ondersteunt het initiatief en draagt bij in de vorm van kennisdeling, expertise en het leggen van verbindingen.
 

Samenwerkingspartners

Microsoft, AON COT, Eneco, Synergy Group, NFIR BV, Philips, NCSC en CIO Plaform Nederland.

 

Subsidie

4-10-2022 t/m 31-12-2023

 

Oprichtingsjaar

2022

 

Regio

Heel Nederland

 

Sector/branche

Sectoroverstijgend

Doelstellingen

CCRC helpt bedrijven bij het uitvoeren van cyberoefeningen in de keten en maakt daarmee organisaties, en dus ook Nederland, meer cyberweerbaar.

Missie: Verhogen van de cyberweerbaarheid van Nederland door het laagdrempelig kunnen uitvoeren van keten gerelateerde cyberoefeningen.

Visie: CCRC draagt bij aan het verbeteren van de individuele cyberweerbaarheid van alle deelnemende organisaties door het delen van kennis en het oefenen van keten gerelateerde cyberaanvallen.

De deelnemers van CCRC zijn onderdeel van een platform met voornamelijk (security)vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven die cyberoefeningen willen uitvoeren met hun ketenpartijen. Organisaties binnen diverse sectoren van verschillende omvang nemen deel, want een cyberaanval kan alle organisaties treffen, groot of klein. De deelnemers oefenen, testen, delen kennis en werken samen in de keten. CCRC biedt verschillende stappen aan om de cyberweerbaarheid te verhogen:

  1. Cyber boost sessie;
  2. Oefensessie;
  3. Evaluatiesessie.

Met deze activiteiten: 

  • wordt cyberweerbaarheid binnen organisaties verhoogd;
  • kunnen organisaties betaalbaar een professionele cyberoefening uitvoeren;
  • vindt ketenoefening plaats samen met ketenpartijen worden lessons learned van de fases gedeeld met de maatschappij.

Deelnemers komen samen tijdens de Cyber boost sessie op 31 maart 2023. Tijdens deze sessie leren deelnemers, samen met experts en andere ondernemers, hoe te handelen bij een cybercrisis. Onderdelen van deze sessie zijn:

  • professioneel en realistisch uitvoeren van een oefenscenario;
  • realistische uitdagingen nabootsen tijdens de oefening als onderdeel van een crisisteam;
  • en een eigen cybercrisiskaart samenstellen met alle belangrijke informatie om een crisis in een organisatie te managen.

Meer cyberweerbaarheidsnetwerken van het DTC

Het Digital Trust Center stimuleert samenwerkingsverbanden van bedrijven die groepen ondernemers helpen met veilig digitaal ondernemen. In een cyberweerbaarheidsnetwerk werken ondernemers samen met andere organisaties aan het vergroten van de cyberweerbaarheid, binnen en tussen branches en regio's in de niet-vitale sectoren.