Sluit

PSD2: Herziene Europese richtlijn voor betalingsverkeer

De Payment Service Directive is een Europese richtlijn voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. De richtlijn moet onder meer zorgen voor meer concurrentie en innovatie, betere bescherming van consumenten en het verhogen van de veiligheid van betalingen.

Wat houdt de PSD2 in?

PSD2 is bedoeld voor consumenten, bedrijven, banken en betaalinstellingen die langs girale weg geld ontvangen of betalen. In 2007 werd de eerste richtlijn (PSD1) aangenomen, de PSD2 moet leiden tot meer innovatie en concurrentie. De PSD2 is op 19 februari 2019 in werking getreden. De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houden toezicht op de naleving van de PSD2.

Wat betekent de PSD2 voor mij als ondernemer?

  • Winkels en webshops mogen geen toeslag meer berekenen voor betalingen met een betaalpas of met een creditcard (met uitzondering van American Express, Diners Club en creditcards voor de zakelijke markt), automatische incasso's en iDEAL-betalingen.
    • Voor betalingen met een ander betaalmiddel, zoals een acceptgiro en Afterpay, mag nog wel een toeslag worden berekend. Deze toeslag mag niet meer zijn dan de daadwerkelijke kosten.
  • In veel gevallen moet volgens de PSD2 tweestapsverificatie vereist zijn, om de veiligheid van betalingen te verbeteren.
  • Banken moeten derde partijen onder voorwaarden toegang geven tot de betaalrekening van hun klanten.
    • Hier is wel altijd uitdrukkelijke toestemming van de rekeninghouder voor nodig en die derde partij moet een vergunning hebben van De Nederlandse Bank (DNB).
  • PSD2 biedt ook mogelijkheden voor aanbieders van nieuwe methoden voor elektronisch betalen online en aan de kassa.

Meer informatie en handige links

Op de website van De Nederlandse Bank is veel informatie over de PSD2 te vinden, zoals een infographic, folder en begrippenlijst.