Sluit

Ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron Core)

25 jul 2023

Softwarebedrijf Ivanti heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor een ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (EPMM), dat vroeger bekend stond als MobileIron Core. De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2023-35078, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 10. Dit houdt in dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid gaat. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) duidt de kwetsbaarheid als 'High/High'. Dit betekent dat er een grote kans is dat deze kwetsbaarheid misbruikt wordt en dat de schade groot kan zijn.

Wat is Ivanti Endpoint Manager Mobile?

Ivanti Endpoint Manager Mobile is een Mobile Device Management (MDM) oplossing. Dit soort oplossingen maken het mogelijk om mobiele apparaten binnen een bedrijf te beheren. Denk hierbij aan het uitrollen van applicaties, instellingen en het beperken van bevoegdheden van gebruikers.

Wat is er aan de hand?

De kwetsbaarheid maakt het mogelijk om zonder inloggegevens op afstand toegang te krijgen tot een kwetsbare Endpoint Manager Mobile installatie. Alle nog ondersteunde en oudere (end-of-life) versies van het product zijn kwetsbaar. Bij misbruik van de kwetsbaarheid kan gevoelige informatie worden ingezien. Ook kan het systeem volledig overgenomen worden.

Dit soort systemen staan meestal direct verbonden met het internet. Dit maakt het voor een kwaadwillende eenvoudiger om kwetsbare installaties op afstand aan te vallen. Online zoekmachines van IoT-apparaten die scannen naar met het internet verbonden apparaten, tonen aan dat er zo’n 2.900 installaties met het internet verbonden staan, waarvan naar schatting zo’n 80 in Nederland.

Het NCSC meldt dat er op beperkte schaal al actief misbruik wordt waargenomen.

Wat kun je doen?

Het dringende advies is om zo snel mogelijk de beschikbare beveiligingsupdates te (laten) installeren als je gebruik maakt van Ivanti Endpoint Manager Mobile.

Voer je niet zelf het beheer uit bespreek deze kwetsbaarheid dan zo spoedig mogelijk met je IT-dienstverlener.

Op de website van Ivanti vind je meer informatie en een blog over de kwetsbaarheid en de beschikbare beveiligingsupdates (voor sommige informatie zijn inloggegevens nodig).

 

Veilig digitaal ondernemen

Wil je als ondernemer of security verantwoordelijke meldingen van ernstige cyberdreigingen voor bedrijven in je mailbox ontvangen? Sluit je dan aan bij de DTC Community.
Ter ondersteuning van ondernemers is er ook een breed palet aan cybersecurity informatie en een gereedschapskist met cybertools. Testen of je de basis al op orde hebt? Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid of de CyberVeilig Check voor mkb en zzp.