Sluit

End-of-Life Windows 7

08 dec 2019

Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows 7 en Windows Server 2008. Dit heeft als gevolg dat Microsoft vanaf de genoemde datum geen nieuwe updates meer uitbrengt om kwetsbaarheden of andere fouten op te lossen.

De datum dat een fabrikant een bepaald product niet meer ondersteunt, wordt End-of-Life (EoL) genoemd. De reden dat we specifiek aan zowel Windows 7 als Windows Server 2008 aandacht besteden is dat deze producten nog door veel organisaties gebruikt worden.

Geen nieuwe (beveiligings)updates

Het blijven gebruiken van een besturingssysteem dat niet meer wordt ondersteund heeft als gevolg dat nieuwe kwetsbaarheden of andere fouten niet meer worden opgelost. Je krijgt dus geen nieuwe (beveiligings)updates meer. Naast de gevolgen die deze kwetsbaarheden voor jouw eigen systeem kunnen hebben vorm je ook een risico voor andere systemen binnen of buiten je organisatie. 

Advies voor Windows 7-gebruikers

  • Wanneer je nog computers binnen je organisatie in gebruik hebt die draaien op Windows 7 raden we je aan om deze vóór 14 januari 2020 te upgraden naar een nieuwe versie van Windows die nog wel ondersteund wordt.
  • Kies indien mogelijk voor de meest recente versie; dit is momenteel Windows 10. Het kan echter vanwege licenties of compatibiliteit zo zijn dat je hier niet gebruik van kunt maken.
  • Ga dus eerst na of de hardware, of andere software pakketten die je gebruikt wel overweg kunnen met de nieuwste versie van Windows.
  • Ook Windows Server 2008 raden we aan te upgraden. Wees je er wel van bewust dat het upgraden van een Windows Server besturingssysteem vaak minder makkelijk is dan een besturingssysteem voor laptops/desktops. Hier hangt vaak een migratie pad mee samen wat een langere doorloop kent.

Alternatief voor Windows 7

Mocht je echt geen mogelijkheid zien om van Windows 7 of Windows server 2008 af te stappen zorg dan dat je alternatieve maatregelen neemt vóór 14 januari 2020. Denk hierbij aan de volgende maatregelen:

  • Voer segmentatie toe in je netwerk zodat je de Windows systemen die niet meer ondersteund worden kan afscheiden van je andere systemen binnen jouw organisatie. Beperk deze systemen daarnaast zoveel mogelijk de toegang tot internet.
  • Sommige antivirus software blijven ondersteuning bieden voor besturingssystemen die End-of-Life zijn. Probeer er dus voor te zorgen dat je antivirus software gebruikt die jouw besturingssysteem nog ondersteunt.
  • Microsoft geeft de mogelijkheid om tegen betaling nog tot maximaal 3 jaar na de genoemde End-of-Life datum voorzien te worden van kritieke of belangrijke beveiligingsupdates. Dit programma staat bekend als Extended Security Updates (ESU) en dien je per apparaat aan te schaffen. Microsoft communiceert dit programma als een 'last resort'.

Meer informatie

Wil je meer weten over End-of-Life? Ook voor andere software of hardware producten kan dit van belang zijn.