Sluit

Kiezen voor de cloud

De cloud biedt voordelen, maar ook enkele risico's. Een migratie naar de cloud kost tijd, werk en geld. Daarom is het belangrijk een goede afweging te maken van de voor- en nadelen. Hieronder vind je een aantal punten die je kunnen helpen om te kiezen voor de cloud.

Voorbereidende vragen

De onderstaande vragen kunnen je helpen met de keuze voor het werken in de cloud.

 1. Waarom moet of wil ik naar de cloud?
  Er kunnen verschillende redenen zijn om te migreren naar de cloud. Je hoort er veel over op het nieuws, tijdens bijeenkomsten en in jouw omgeving. Het blijft belangrijk om na te denken waarom het voor jou relevant is. De redenen kunnen erg verschillen:
  • het besparen van kosten;
  • het zelf niet willen beheren van infrastructuren of systemen;
  • het locatieonafhankelijk kunnen werken of flexibel willen kunnen opschalen of afschalen;
  • etc.

  Bedenk voor jezelf wat het doel is om naar de cloud te gaan. Zo kun je een aantal wensen en eisen formuleren die je met een leverancier kunt bespreken. Bedenk ook dat de cloud een oplossing is voor problemen. Het is geen doel op zich.

 2. Welke problemen los ik op door naar de cloud te gaan?
  Als je naar de cloud gaat, ben je niet langer gebonden aan een vaste locatie. Je voorkomt mogelijke dataverlies en hoeft zelf niet meer je systemen en infrastructuur te beheren. Het kan ook zijn dat er een noodzakelijke vernieuwing van je kantoorautomatisering nodig is en een cloud oplossing minder directe investering vereist. Als je concrete problemen kunt formuleren zijn dat goede punten om met je leverancier te bespreken en dienstverlening hierop af te stemmen.
 3. Welke mogelijkheden creëer ik door naar de cloud te gaan?
  Naast het zoeken naar problemen die opgelost moeten worden, kan het ook zo zijn dat jij met een stap naar de cloud nieuwe mogelijkheden creëert. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om snel capaciteit toe te voegen omdat je bedrijf aan het groeien is, of omdat je tijdelijk voor een bepaalde opdracht meer systemen nodig hebt. Bijkomend voordeel kan zijn dat het uitbesteden van het beheer ervoor zorgt dat jij je kan richten op je onderneming.
 4. Welke nieuwe risico's ontstaan er door naar de cloud te gaan?
  Werken in de cloud kan naast voordelen ook risico's met zich meebrengen. Denk daarom na over welke informatie je in de cloud wil zetten, wie daarbij mag en onder welke voorwaarden. Omdat dit wellicht iets is dat je niet zelf direct voor ogen hebt is het verstandig dit ook te bespreken met bijvoorbeeld een bank, verzekeraar, boekhouder, jurist of accountant. Deze partijen zullen veelal inzetten op het bepalen van risico’s en het beoordelen van je waardevolle assets. De resultaten kunnen helpen om een juiste keuze te maken tussen een cloudoplossing of juist een lokale oplossing.