Sluit

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij internetcriminelen proberen persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen. Jij, of iemand anders in je organisatie, heeft op een verkeerde link geklikt, een verkeerde bijlage geopend of misschien verkeerd gereageerd op een e-mail. Hoe herken je een malafide e-mail? En wat doe je als je het slachtoffer bent geworden van phishing?

Phishing

Meld phishing!

Heb je te maken met een phishing-poging? Meld het zowel bij de Fraudehelpdesk als bij de organisatie uit wiens naam je de phishing e-mails krijgt. Zo help je ook andere mensen en organisaties. Banken hebben een speciaal e-mailadres waar je phishing kunt melden.

Wat is phishing?

Iedereen heeft te maken met phishing en kan hier slachtoffer van worden. Phishingaanvallen komen in alle soorten en maten voor. Soms is het een simpel verzoek om persoons- en login-gegevens. Soms is het een zeer gerichte, goed doordachte en specifieke aanval met als doel je organisatie binnen te dringen. Het is vaak moeilijk om phishing te herkennen, vooral als het gaat om gerichte phishing-aanvallen. Zulke aanvallen lijken vaak van bekende personen af te komen, of noemen uitdrukkelijk namen en informatie die zijn toegespitst op de ontvanger. Een voorbeeld hiervan is CEO-fraude. Hierbij worden phishing-mails verstuurd die van een leidinggevende af lijken te komen. Of consent phishing waarbij cybercriminelen via een toestemmingsverklaring van een (vaak bekende) applicatie toegang vragen tot jouw account.

Criminelen misbruiken de coronacrisis voor phishing aanvallen

Onderzoeksinstituut TNO ziet dat het doel van deze criminelen grotendeels hetzelfde is gebleven, maar dat voornamelijk de lokmiddelen en tactieken zijn aangepast aan de huidige situatie. Hoe gaan criminelen te werk? In deze factsheet zetten we de verschillende soorten van deze covid-19-phishing uiteen, zodat je het gemakkelijker herkent.

Hoe herken ik phishing?

Het is niet zo eenvoudig om goed- en kwaadaardige e-mails van elkaar te onderscheiden. Hoe herken je valse e-mails?

Hoe reageer ik op phishing?

Heeft er een phishingaanval plaatsgevonden? Er zijn veel soorten phishingaanvallen. Lees hier hoe je de schade bepaalt en wat je moet doen.

Sms-phishing

Als er naar je gegevens wordt gehengeld via een sms- of tekstbericht, spreken we van Sms-phishing of 'smishing'. Hoe herken je een vals tekstbericht en wat kun je doen?

Phishing bestrijden

Bedrijven die e-mails verzenden kunnen ook maatregelen nemen om phishing te voorkomen.  Bekijk hoe je welke beveiligingsmaatregelen helpen om veilige e-mails te verzenden.