Sluit

Voorkom een datalek door diefstal of verlies

Voorkomen is beter dan genezen. Stel bedrijfsinformatie daarom veilig en voorkom dat deze ingezien of openbaar wordt gemaakt. Hoe meer van onderstaande maatregelen worden gebruikt, hoe beter. Als apparatuur dan toch gestolen wordt of verloren raakt, is de kans op een bedrijfsschade of datalek verminderd.

 • Harde schijf encryptie
  Versleutel alle data op de harde schijf van een laptop. Dit maakt het voor dieven lastig om de data in te zien of openbaar te maken.
 • Tweestapsverificatie
  Login met behulp van tweestapsverificatie of tweefactorauthenticatie. Dan moet er behalve een gebruikersnaam en wachtwoord nog een extra stap genomen worden om succesvol in te loggen. Dit kan op basis van een hardware of een software token. Dat laatste kan bijvoorbeeld via een app op de smartphone.
 • Mobile Device Management
  Met Mobile Device Management kun je een mobiel apparaat op afstand blokkeren en data eventueel wissen. Afhankelijk van het type en merk apparatuur zijn er verschillende mogelijkheden.
 • Beleid
  Stel een beleid op. Spreek af dat data niet lokaal op laptops en andere apparaten worden opgeslagen. Probeer dit ook zoveel mogelijk technisch af te dwingen door middel van netwerk en machine policies. Gebruik bestaande Secure Cloud Storage providers voor opslag van data (uiteraard met tweestapsverificatie login).