Sluit
Illustratie van vier gezichten verbonden met een woordenboek

650 cybertermen uitgelegd

Het Cybersecurity Woordenboek legt zo’n 650 cybersecurity termen uit in begrijpelijke taal. Handig hulpmiddel om bijvoorbeeld rapporten, adviezen of offertes beter te begrijpen.

Cybersecurity Woordenboek

Cybertaal is niet voor iedereen gesneden koek. Het Cybersecurity Woordenboek slaat een brug tussen vakspecialisten en afnemers van cybersecuritydiensten. Op deze manier draagt het bij aan een digitaal veilig Nederland. De verklarende woordenlijst bevat ruim 650 cybersecuritytermen om bijvoorbeeld rapporten, adviezen of offertes beter te begrijpen.

Het woordenboek is opgesteld door de stichting Cyberveilig Nederland met hulp van de Cybersecurity Alliantie. Ook het DTC heeft hier een bijdrage aan geleverd. Het cyberwoordenboek is een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking binnen het cyberdomein. De Cybersecurity Alliantie is het platform van de publiek-private samenwerking voor een digitaal weerbaar Nederland. De partijen die actief betrokken zijn bij de Cybersecurity Alliantie voeren concrete, kortlopende projecten uit die bijdragen aan het streven naar een digitaal weerbaar Nederland.

Cybersecurity Woordenboek

Voorbeeldtermen

BYOD

Bring Your Own Device. Dit is als gebruikers van een computernetwerk hun eigen apparaten, zoals een privé telefoon of laptop, mogen gebruiken voor zakelijk gebruik. Vaak mag dit alleen onder bepaalde voorwaarden.

Cloud computing

Een model waarbij op aanvraag computercapaciteit van anderen wordt gebruikt. De capaciteit deelt men bijvoorbeeld voor servers, opslag, applicaties en diensten.

Meldplicht

Wettelijke plicht om een melding te doen als er iets misgaat met de beveiliging van een digitaal systeem, proces of organisatie. Bijvoorbeeld een groot datalek moet men melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Download het woordenboek

Je kunt het woordenboek downloaden op de website van de Cybersecurity Alliantie. De Cybersecurity Alliantie is één van de initiatieven die is voortgekomen uit de Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA).