780 cybertermen uitgelegd

Het Cybersecurity Woordenboek legt zo’n 780 cybersecuritytermen uit in begrijpelijke taal.

Cybersecurity Woordenboek

Cybertaal is niet voor iedereen gesneden koek. Het Cybersecurity Woordenboek slaat een brug tussen vakspecialisten en afnemers van cybersecuritydiensten. Op deze manier draagt het bij aan een digitaal veilig Nederland. De verklarende woordenlijst bevat zo'n 780 cybersecuritytermen om bijvoorbeeld rapporten, adviezen of offertes beter te begrijpen. Het kan ook specialisten helpen bij het informeren van de directie.

4e druk

Het woordenboek is ontwikkeld door de stichting Cyberveilig Nederland met hulp van ruim 90 organisaties, vele Nederlandse cybersecurity professionals en in samenwerking met het ECP, Platform voor de informatiesamenleving. In november 2024 is het woordenboek herzien en beschikbaar gemaakt in de vierde druk.

Cybersecurity Woordenboek

Van cybersecurity naar Nederlands

BYOD

Bring Your Own Device. Situatie waarbij personen hun eigen apparaten, zoals een privételefoon of -laptop, mogen gebruiken in een zakelijk computernetwerk van een organisatie. Vaak mag dit alleen onder bepaalde voorwaarden.

Cloud computing

Een model waarbij op aanvraag computercapaciteit van anderen wordt gebruikt. De capaciteit deelt men bijvoorbeeld voor servers, opslag, applicaties en diensten.

Cyberhygiëne

Wat minimaal nodig is om een digitaal systeem te beveiligen. Bijvoorbeeld het automatisch vergrendelen van een digitaal systeem als het een bepaalde tijd niet gebruikt wordt, multifactorauthenticatie, het maken van back-ups, het gebruik van antivirussoftware, het aansturen op veilig gedrag van personeel en cybertrainingen.