Sluit

Controleer afzender Digital Trust Center

Ben je net gebeld door iemand van het Digital Trust Center (DTC)? Of heb je een e-mail ontvangen met daarin informatie over een kwetsbaarheid voor je organisatie? Dan ben je hier op de juiste plek om te checken of je echt contact hebt gehad met het Digital Trust Center, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat zich inzet om ondernemers weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen.

 

Goed dat je de moeite neemt om zeker te weten met wie je te maken hebt! We zijn ons er namelijk van bewust dat cybercriminelen heel kundig zijn in misleiding. Ook onze dienstverlening kan argwaan bij je oproepen. Daarom adviseren we om, juist bij deze bedrijfsspecifieke waarschuwingen, goed te checken of je echt met de afzender Digital Trust Center te maken hebt. Onderstaande aandachtspunten kunnen daar bij helpen.
 

Digital Trust Center als afzender van waarschuwingsberichten

Het kan goed zijn dat je niet eerder van het Digital Trust Center gehoord hebt. Een klein beetje achtergrond informatie is handig:

  • Het Digital Trust Center bestaat sinds 2018 en is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Haar missie is om de digitale weerbaarheid bij 2,0 miljoen bedrijven in Nederland te vergroten.
  • Als onderdeel van een Landelijk Dekkend Stelsel werkt het Digital Trust Center samen met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en schakelorganisaties om digitale ontwrichting te voorkomen.
  • Sinds 2021 waarschuwt het DTC individuele bedrijven als zij informatie heeft ontvangen over bij deze bedrijven geconstateerde ernstige digitale kwetsbaarheden of beveiligingslekken.

Check het webadres, telefoonnummer en e-mailadres

  • De website waar je nu bent (https://www.digitaltrustcenter.nl) is een overheidswebsite. Je kunt dit controleren door dit webadres te vinden in het websiteregister van de Rijksoverheid.
  • Het Digital Trust Center belt vanaf het telefoonnummer 070 - 379 67 00. Dit is nog geen sluitend bewijs voor de echtheid, want afzendertelefoonnummers zijn na te maken via spoofing. Maar als je zelf (tijdens kantooruren) dit nummer belt, kom je bij het DTC uit.
  • Het Digital Trust Center mailt vanuit "algemeen@digitaltrustcenter.nl". Dit e-mailadres is - in tegenstelling tot een telefoonnummer - niet na te maken. Dus controleer of het e-mailadres klopt. Let goed op de letters in het afzenderadres; er kan typosquatting gebruikt zijn om je te misleiden.

Check de instructies in het waarschuwingsbericht

  • Let bij het checken van de echtheid van een waarschuwingsbericht ook wat de afzender van je vraagt (om te doen). Word je verzocht om in te loggen via een link in een e-mail? Wees dan extra alert, klik niet op de link, maar ga buiten de e-mail om via je webbrowser naar de aangeraden website. 
  • Het kan zijn dat het DTC je sterk aanraadt om nieuwe inloggegevens te maken. Dit is het geval als gebleken is dat je inloggegevens gelekt zijn bij een geslaagde phishingaanval. Wij bieden daarvoor geen linkjes naar inlogomgevingen aan onze waarschuwingsmails.
  • Twijfel je of het DTC wel de afzender is? Klik nergens op en neem contact met ons op. 

Neem bij twijfel contact met ons op

Heb je nog steeds twijfels over de betrouwbaarheid van de afzender? Bel ons tijdens kantooruren op telefoonnummer 070 - 379 67 00 of gebruik de ingang "Contact" onderaan deze pagina om ons te bereiken. We nemen dan snel contact met je op.