Ben je ondernemer en verwerk je persoonsgegevens? Dan heb je te maken met de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit is een privacywet die geldt in de hele Europese Unie (EU). Dankzij de AVG is de bescherming van persoonsgegevens in alle landen van de EU op dezelfde manier geregeld en gelden in elke lidstaat dezelfde regels. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet als toezichthouder toe op de naleving van de AVG door de overheid, bedrijven en andere organisaties.

Privacy als kans

Het beschermen van persoonsgegevens is voor ondernemers niet alleen een juridische kwestie. Privacy is steeds vaker onderwerp van debat en burgers maken zich in toenemende mate zorgen over hun privacy. Bedrijven die slordig omgaan met persoonsgegevens lopen steeds vaker reputatieschade op. Deze ontwikkelingen bieden dus ook een kans voor ondernemers die veilig omgaan met persoonsgegevens.

Wat is de AVG ?

De AVG is een privacywet die geldt in de hele EU. Dankzij de AVG is de bescherming van persoonsgegevens in alle landen van de EU op dezelfde manier geregeld en gelden in elke lidstaat dezelfde regels. De AVG is sinds 25 mei 2018 van toepassing en vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Net als bij de Wbp is het bij de AVG wettelijk verplicht om je aan deze wet te houden. De AP ziet als toezichthouder toe op de naleving van de AVG door de overheid, bedrijven en andere organisaties.

Waar vind ik meer informatie over de AVG?

Op de website van de AP vind je antwoord op al je vragen over de AVG. Je vindt op de pagina over de AVG van de AP alle inhoudelijke informatie, zoals bijvoorbeeld een overzicht van alle verplichtingen die je hebt nu de AVG van toepassing is, wanneer je precies een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) moet aanstellen en wat een privacy impact assessment (PIA) precies is en hoe je deze uitvoert.

Handige links