Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB)

Oprichtingsjaar
2018

Regio
Het initiatief is gestart in de Brainport regio Eindhoven, maar de huidige focus ligt op een landelijk netwerk binnen de Hightech Industrie.

Sector
Bedrijven met 2 of meer medewerkers vallen binnen de doelgroep. Of zij de ICT in zijn geheel hebben uitbesteed, of volledig in eigen huis hebben, of ze nou een eigen geprofessionaliseerd SOC hebben ingericht of (nog) geen kaas hebben gegeten van cybersecurity: het CWB is voor praktisch alle bedrijven die tot de Hightech Industrie in Nederland behoren.

Branche
Hightech Industrie

Doelstelling en activiteiten

Doelstelling
De belangrijkste doelstelling is het verhogen van de weerbaarheid van de Hightech Industrie in Nederland tegen cyberaanvallen. Daarbij worden met name de MKB bedrijven binnen de hightech supply chain ondersteund door dit centrum en via dit centrum door hun corporate klanten.

Activiteiten
We bereiken een verhoogde cyberweerbaarheid door het bieden van een vertrouwde omgeving aan de deelnemers waarin ze kennis, informatie en best-practices met elkaar delen. Deze vertrouwde omgeving bevat tevens een IT-platform waarop real-time nieuw geïdentificeerde risico’s, dreigingen en kwetsbaarheden alsmede oplossingen worden gedeeld. Het centrum is zo opgezet dat deelnemers elkaar kunnen ondersteunen bij het voorkomen, detecteren en herstellen van cyberaanvallen.

Resultaten tot nu toe
In juli 2018 zijn we gestart met 11 selecte deelnemers (de zogenaamde First User Group) met de ontwikkeling van de dienstverlening. Per november is dit uitgebreid tot 24 deelnemers en sinds 1 juli 2019 kunnen alle organisaties in de Hightech Industrie in Nederland deelnemen aan dit centrum.

Contact