Wifi

Dankzij wifi kun je met een computer, tablet of smartphone draadloos internetten. Op de werkvloer, maar ook op plekken buiten de kantoormuren. Dit gebeurt op open of gesloten wifi-netwerken, zoals cafés, hotels, campings en vliegvelden. Op een open wifi- netwerk mag iedereen zonder gebruikersnaam of wachtwoord gebruik maken van het draadloze internet. Als werkgever is het belangrijk om te weten dat het gebruik van een open wifi-netwerk niet veilig is. Zelfs als dit wifi-netwerk van een wachtwoord is voorzien dat alleen bezoekers kunnen krijgen.

Belang en risico’s

Voor een hacker is het heel eenvoudig om je smartphone, tablet of computer voor de gek te houden door met speciale apparatuur een netwerk aan te maken met de naam van het openbare wifi-netwerk waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar verder niets van, maar wat er gebeurt is dat, zodra je verbonden bent, al je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker verloopt. Aangezien hij toegang tot al het verkeer heeft kan hij dus ook gevoelige en mogelijk bedrijfskritische gegevens inzien die over het netwerk worden verstuurd. Deze kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of voor het onderscheppen van klant- en betaalgegevens. Door slimmer om te gaan met de instellingen van je mobiele apparaten en openbare wifi-netwerken, kun je de risico’s beperken.

Adviezen

Om ervoor te zorgen dat je ook buiten de kantoormuren veilig kunt werken is het gebruik van je databundel (3G of 4G) een prima alternatief. Dat kost geld, maar is wel veel veiliger. Zorg er ook voor dat je mobiele apparaten zoals je laptop en mobiele telefoon niet automatisch verbinden met open netwerken. De optie hiervoor is zowel bij mobiele telefoons als bij laptops te vinden in de instellingen van wifi. Afhankelijk van het apparaat zoek naar de optie -vraag om verbinding - en zorg dat deze geactiveerd is.
 

Veilig gebruik maken van een openbaar Wifi-netwerk

Wil je toch gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk, gebruik dan een VPN (Virtual Private Network). Dit is een beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en de dienst waar je gebruik van wilt maken op het internet (bijvoorbeeld internetbankieren). Een VPN verbinding is versleuteld. Hierdoor kunnen anderen het internetverkeer niet inzien of afluisteren. Goede VPN dienstverlening kost echter wel geld maar daar tegenover kun je nu buiten de kantoormuren op een veilige manier werken.

Wil je gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk maar niet betalen voor een goede VPN? Zorg er dan voor dat je het openbare wifi-netwerk absoluut niet gebruikt voor online activiteiten waar internetbankieren, persoonsgegevens en inloggegevens aan te pas komen. Hou er ook rekening mee dat wat je op dat moment online doet op het openbare netwerk inzichtelijk kan zijn voor anderen.