Hoe kan ik mijn zakelijke wachtwoord het beste onthouden?

Een moeilijk te raden wachtwoord is belangrijk, maar je moet het nog wel zelf kunnen onthouden natuurlijk. Heb je daar moeite mee?

  • Maak gebruik van een zin als wachtwoord (passphrase). Bijvoorbeeld: 'Liever een kat dan 10 honden!'. Als een zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aan wachtwoordkarakters) kun je hem helemaal gebruiken, en anders neem je de eerste letters van elk woord 'Lekd10h!' of de eerste 2 letters van elk woord uit deze zin;
     
  • Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een wachtwoordmanager. Je hoeft nooit meer al je wachtwoorden te onthouden als je een wachtwoordmanager gebruikt. Voortaan onthoud je er maar één: die van je wachtwoordmanager. De wachtwoordmanager is als een digitale kluis waarin al je wachtwoorden, en gebruikersnamen, worden opgeslagen. Bezoek je voortaan een website, dan vult de wachtwoordmanager automatische je gebruikersnaam en/of  wachtwoord in. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers ook tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet en smartphone. Een wachtwoordmanager helpt je ook bij het kiezen van nieuwe wachtwoorden. Deze worden automatisch gegenereerd en zijn sterk.