Remote Access Tool (RAT)

Een Remote Access/Administration Tool (RAT) is software die een ICT'er de mogelijkheid geeft om op alle geregistreerde computers in te loggen vanaf één basiscomputer en deze op afstand te beheren. Bijvoorbeeld voor probleemoplossing, hulp op afstand en een goede werking van de computers binnen het netwerk.

Belang en risico’s

Bij verkeerd gebruik kan een RAT nadelige gevolgen hebben. Cybercriminelen kunnen een RAT namelijk ook gebruiken om jouw computer voor hackdoeleinden te gebruiken. Ze sturen je de RAT dan als een e-mailbijlage toe in de hoop dat je deze opent, of ze zoeken telefonisch contact met je op en vragen je bepaalde software te installeren. Men spreekt dan van een Remote Access Trojan.

Als een cybercrimineel je bedrijfsnetwerk met een RAT benadert, krijgt hij toegang tot niet alleen je netwerk maar ook tot je volledige besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows of macOS). Zonder dat je het zelf doorhebt, kan de cybercrimineel nu geld wegsluizen van je zakelijke rekeningen, maar bijvoorbeeld ook klant- en personeelsgegevens downloaden en andere gevoelige bedrijfsinformatie stelen.

Adviezen

Als je het idee hebt dat een cybercrimineel toegang heeft tot jouw bedrijfsnetwerk door middel van een RAT is het belangrijk direct alle netwerkverbindingen te verbreken.

  • Verwijder de netwerkkabel en schakel de wifi-verbinding uit;
  • Laat je computer of/het systeem aan staan;
  • Bel de politie (0800-8844) om aangifte te doen en waarschuw je bank en volg hun instructies op.