Bring Your Own Device (BYOD)

Zakelijk en privégebruik lopen door elkaar als jij, en je eventuele werknemers, de eigen computer, tablet  of smartphone ook voor werkdoeleinden gebruiken. Een bekende term voor deze manier van werken is Bring Your Own Device (BYOD). BYOD biedt voordelen, zoals het verhogen van de productiviteit, meer tevreden werknemers en dalende hardware kosten. Maar slechts een kwart van de werkgevers heeft afspraken gemaakt over BYOD. En dat is niet zonder risico voor zowel jou als werkgever, als voor de werknemer.

Belang en risico’s

Je hebt als werkgever weinig tot geen controle over de beveiliging van het privé-apparaat van je werknemer. Je kent de persoonlijke wachtwoorden niet en je weet bijvoorbeeld niet welke apps een werknemer gebruikt. Als je werknemer zijn tablet op vakantie verliest of zijn mobiele apparaat in de trein laat liggen, loop je daarmee het risico dat je bedrijfsinformatie zoals klantgegevens, patentaanvragen of uitbreidingsplannen kwijtraken. Ook wil je als werkgever niet dat een werknemer via een onveilig openbaar wifi-netwerk werkt. Of dat bedrijfsinformatie voor het gemak naar een privé-e-mailadres wordt gestuurd, of wordt gedeeld via Google Drive en Dropbox.

Adviezen

Maak duidelijke afspraken met je medewerkers en test apparatuur van medewerkers op veiligheid. Op die manier weet iedereen binnen de onderneming op welke manier apparaten zowel privé als zakelijk gebruikt mogen worden. En zorg je ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt.