Ondernemers weten als geen ander dat 100 procent zekerheid niet bestaat. Risico’s zijn nooit helemaal uit te sluiten. Dat geldt ook voor cyberrisico’s. Mocht je bedrijf te maken hebben met een cyberincident, gebruik dan onderstaande informatie en tips om de schade te beperken en de problemen zo snel als mogelijk op te lossen.

Botnet

Als je bedrijfscomputer of netwerk plots heel traag is, kan het zijn dat je systemen onderdeel geworden zijn van een botnet. Scan de systemen op virussen om mogelijk schadelijke software te verwijderen. Zorg dat de laatste versie van de virusscanner is gedownload zodat de nieuwste bedreigingen worden herkend.

Datalek

De Europese privacytoezichthouders hebben de Guidelines on Personal data breach notification gepubliceerd over de meldplicht datalekken. Deze guidelines zijn bedoeld om organisaties te helpen om te bepalen of zij een datalek moeten melden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) schrijft op haar website dat er momenteel nog geen officiële Nederlandse vertaling beschikbaar is van deze guidelines.

Weet je al dat je onder de meldplicht valt? Dan kun je een datalek melden via het meldloket datalekken van de AP. Lukt het niet om via het meldformulier te melden? Dan kun je jouw melding doen via faxnummer 070 - 888 85 01. Let op: datalekken melden per fax is uitsluitend bedoeld voor die situaties waarin het niet mogelijk is om met het formulier het datalek te melden.

Online afpersing

Je kunt de Vertrouwenslijn bellen om afpersing te melden of om advies te vragen over wat je het beste kunt doen bij afpersing. Wanneer afpersing vroegtijdig wordt gemeld is er een veel grotere kans op een succesvolle opsporing en vervolging.

De Vertrouwenslijn bestaat uit een team van ervaren vertrouwenspersonen die luisteren naar jouw verhaal. Daarnaast is er een netwerk van deskundigen met wie het team je in contact kan brengen, die je advies geven en eventueel kunnen begeleiden bij het doen van aangifte.

De Vertrouwenslijn bel je via 0800 2800 200.

Ondernemers die worden afgeperst vinden op de website van de Vertrouwenslijn meer informatie en advies.

Ransomware

Bezoek de website Nomoreransom.org. Hier vind je tools die je helpen om de digitale bestanden op jouw computer te ontsleutelen zonder de cybercriminelen te betalen. De website is een initiatief Europol, Team High Tech Crime van de politie, Kaspersky Lab en Intel Security.

Voer in ieder geval ook deze acties uit:

  • Isoleer het besmette apparaat of systeem;
  • Virusscan op apparaat of systeem uitvoeren.

Tech Support Scam

  • Informeer direct je bank en/of creditcardmaatschappij en vraag hen alert te zijn op vreemde transacties die plaatsvinden;
  • Pas zo snel mogelijk gebruikersnamen én wachtwoorden aan;
  • Verwijder de (mogelijk) kwaadaardige software van jouw bedrijfscomputer of netwerk. Schakel hiervoor een specialist in als dat nodig is. Zo voorkom je dat er onveilige software (een virus) verborgen achterblijft;
  • Doe aangifte bij de politie.

Valse e-mail (phishing)