3: Voer updates uit

Hou je apparaten en software up-to-date

Inleiding

Producenten van apparaten en software zijn doorlopend bezig om hun producten door te ontwikkelen. Door middel van updates komen de nieuwste functionaliteiten bij de eindgebruikers terecht. Ontdekte kwetsbaarheden of een betere beveiliging worden ook via updates aangeboden. Installeer dus in elk geval altijd direct de meest recente beveiligingsupdates zodat je zo goed als mogelijk beveiligd bent.

Waarom dit basisprincipe?

Als je apparaten en software up-to-date zijn, loopt je bedrijf het minste kans op virussen en blijf je beschermd tegen de meest actuele cyberdreigingen en -risico’s. Een virus maakt namelijk gebruik van kwetsbaarheden in oudere versies van apparaten en software.

Autoproducenten onderzoeken continu hoe ze de beveiliging van hun auto’s kunnen verbeteren. Als ze erachter komen dat hun airbags onvoldoende veilig zijn, dan roepen ze je op naar de garage te gaan voor het aanpassen van de airbags. Voor je eigen veiligheid kun je maar beter zo’n update laten uitvoeren.

Wat moet je doen?

Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Zo niet, installeer de meest recente beveiligingsupdates direct. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie. Incidenteel brengen producenten ook een zogenaamde ‘patch’ uit. Dit zijn vaak kleine updates die een heel specifiek probleem verhelpen. Vergeet deze ook niet direct te installeren.

En verder

  • Overweeg vervanging van apparaten en/of software als updates van leveranciers niet meer beschikbaar zijn. Of sluit ze af van internet.
  • Controleer maandelijks of apparaten en software up-to-date zijn.