2: Kies veilige instellingen

Kies de meest veilige instellingen voor apparatuur, software en internetverbinding

Inleiding

Leveranciers van apparatuur en software kiezen vaak standaardinstellingen. Ook staan vaak standaard alle instellingen op ‘aan’. Voor het snel en eenvoudig installeren van nieuwe spullen of het krijgen van internettoegang is dit erg handig. Maar als ondernemer ben je erg kwetsbaar voor cyberdreigingen als je deze instellingen vanaf het eerste gebruik niet wijzigt. Je zet dan de deur open voor onbevoegden.

Waarom dit basisprincipe?

Door het gebruik van standaardinstellingen ontstaat het risico dat apparatuur, software en netwerkverbindingen direct vanaf internet te benaderen zijn. Het is secondewerk voor geautomatiseerde programma’s om deze systemen online op te sporen. Cybercriminelen kunnen zo de informatie die is opgeslagen in apparaten, software en netwerken, opvragen of veranderen. Ook is het apparaat, afhankelijk van het type, mogelijk op afstand te bedienen. Denk hierbij aan webcams en microfoons die zonder dat je het weet door een cybercrimineel bediend worden.

Na oplevering van je nieuwe huis met standaard sloten, vervang je de cilinders van de sloten zodat je beter beschermd bent tegen inbrekers die vaak over de standaard sleutels beschikken.

Wat moet je doen?

 1. Controleer de instellingen
  Controleer de instellingen van jouw apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan voordat je ze aansluit op internet en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch ‘aan’ staan terwijl je ze misschien niet nodig hebt of gebruikt.

  Links/tools:

 2. Gebruik veilige, sterke en verschillende wachtwoorden
  Met een wachtwoord bescherm je de vaste en mobiele apparaten van je bedrijf. Maar ook je bedrijfsgegevens in de cloud, draadloze netwerken, e-mailaccounts en sociale media-accounts. De meeste wachtwoorden bestaan uit een combinatie van letters en cijfers, maar er zijn ook andere opties zoals het gebruik van een pincode, Touch ID of beveiligingspatroon.

  Links/tools:
 3. Stel extra beveiliging in
  Soms is een wachtwoord alleen niet voldoende. Toegang tot bankzaken, bedrijfsgegevens in de cloud of de admin-omgeving van het bedrijfsnetwerk, vragen om extra beveiliging. Controleer of extra beveiliging mogelijk is en stel deze in. Denk hierbij aan tweestapsverificatie en het inloggen met een token.
   
 4. Gebruik een firewall
  Een firewall is een stuk software (of hardware) dat een verdedigingsmuur tussen jouw bedrijfsnetwerk en andere netwerken optrekt. Met een firewall controleer en beheer je welke verbindingen tussen het netwerk en andere netwerken worden opgezet. In het eenvoudigste geval gaat het om de verbinding tussen jouw bedrijfsnetwerk en internet. Binnen deze verbinding kan binnenkomend verkeer worden geanalyseerd om uit te zoeken of het al dan niet in het netwerk moet worden toegelaten.

  Er zijn verschillende soorten firewalls. De twee meest voorkomende zijn:
  • De standaard-firewall op een computer. Deze is meestal onderdeel van het besturingssysteem en kosteloos te gebruiken;
  • Een firewall voor het hele netwerk. De implementatie en het beheer hiervan vergt specialistische kennis en brengt kosten met zich mee.

Sommige routers bevatten een firewall die kan worden gebruikt voor netwerkbeveiliging. De mogelijkheden hiervoor zijn per merk en model verschillend. Vraag je internetprovider of de fabrikant van de router naar de mogelijkheden.

En verder

 • Controleer maandelijks of de instellingen nog juist zijn;
 • Controleer de instellingen voor elk nieuw apparaat, software en netwerk;
 • Maak een afweging tussen gemak en beveiliging. Eén sleutel voor je huis, auto en kantoor is ook niet logisch.